USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Мовний скандал із Фаріон: Що з цього приводу думають у Міносвіти?

У Міністерстві освіти підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць
Ірина Фаріон
Ірина Фаріон
Джерело: відкриті джерела

Нещодавно суспільство сколихнув мовний скандал, учасницею якого стала мовознавиця, ескнардепка та професорка Львівської політехніки Ірина Фаріон. Після цього студенти вишу закликали правоохоронців розібратися у цій ситуації. У Міносвіти вже заявили, що підтримують вимоги студентів зокрема щодо припинення співпраці з викладачами, які не поважають людей, що боронять нашу державу. При цьому міністерство не впливає на призначення викладачів на посади або їхні звільнення. 

Чого вимагають студенти?

Колегія та профком студентів Львівської політехніки, де викладає Фаріон, закликали правоохоронців перевірити висловлювання викладачки. Свою позицію студенти виклали у відповідному документі

Позиція колегії та профкому студентів і аспірантів НУ "ЛП"

Джерело: відкриті джерела

"Підігравання ворогу та медійне поширення образливих наративів про російськомовних військовослужбовців не збігається із цінностями та тією волонтерською підтримкою, яку роблять наші студенти одноосібно, ми як колектив студентської організації та спільнота студентів загалом", – йдеться у заяві.

Колегія зазначила, що залишає за собою право дослідити поведінку Фаріон у контексті освітньо-навчального процесу, наявність подібних закидів під час викладацької діяльності та в роботі зі студентами Львівської політехніки.

"Закликаємо відповідні правоохоронні органи розглянути ситуацію та встановити факт порушення ККУ або ж факт його відсутності", – додали студенти.

Що кажуть в Міністерстві освіти? 

Кореспонденти "Суспільного" надіслали до Міносвіти журналістський запит із проханням прокоментувати ситуацію. Там заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць.

"Міністерство підтримує вимоги студентів до ЗВО не співпрацювати з людьми, які не розділяють фундаментальні цінності, як-от гідність людини й повага до наших захисників та захисниць", – цитують відповідь МОН у виданні.

При цьому у Міністерстві освіти та науки додали, що саме виші самостійно призначають та звільняють з посади викладачів і працівників освіти. Тому університети несуть відповідальність за те, щоб ці люди були "не тільки кваліфікованими спеціалістами, але й людьми високих ціннісних орієнтирів та моральних переконань".

Що кажуть у Львівській політехніці?

Своєю чергою керівниця центру комунікацій Львівської політехніки Наталія Павлишин сказала "Суспільному", що позиція вишу, яку оприлюднили ввечері, 7 листопада, є незмінною.

"У Львівській політехніці діє кодекс корпоративної культури, який визначає моральні принципи, правила та норми спілкування і поведінки учасників академічної спільноти нашого університету. Однак Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом", – йдеться у повідомленні.

З чого почався скандал? 

Цей мовний скандал розгорівся у мережі минулого тижня.

Все почалося з того, що Фаріон була гостею програми "Рандеву з Яніною Соколовою". Під час розмови журналістка зазначила, що деякі військовослужбовці (зокрема, бригади "Азов" та 3-ї окремої штурмової бригади) спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що "категорично не приймає" цього.   

"Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою, – то нехай себе назвуть "руськими". Чому вони такі очманілі? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", – наголосила мовознавиця. 

До того ж Фаріон заявила, що має питання до таких військових щодо того, що їм "заважає" дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна. 

Своєю чергою до Фаріон звернулися заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін і військові. Омбудсмен України також дав свою реакцію.

Читайте також:
Ірина Фаріон програла суд із поновлення на посаді професорки Ірина Фаріон програла суд із поновлення на посаді професорки "Львівської політехніки"
Затримувати порушників державною мовою: Кремінь відреагував на відео арешту Гринкевича, де звучить російська мова Затримувати порушників державною мовою: Кремінь відреагував на відео арешту Гринкевича, де звучить російська мова
Подала до суду. Ірина Фаріон оскаржує своє звільнення із Львівської політехніки Подала до суду. Ірина Фаріон оскаржує своє звільнення із Львівської політехніки
Ірину Фаріон звільнили із Ірину Фаріон звільнили із "Львівської політехніки"