USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Хай назвуть себе руськими": В мережі розгорівся новий мовний скандал. В ситуацію втрутився омбудсмен

Омбудсмен Лубінець вже звернувся до поліції, СБУ та Нацради з питань телебачення
українська мова
Джерело: відкриті джерела

В мережі розгорівся новий мовний скандал. Цього разу причиною стало висловлювання української мовознавиці та екснардепки Ірина Фаріон про те, що військових, які розмовляють російською мовою, не можна називати українцями. Своєю чергою до Фаріон звернулися заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін і військові. Омбудсмен України також дав свою реакцію.

Розповідаємо, що відомо нині про мовний скандал.

Позиція Фаріон

Напередодні Фаріон була гостею програми "Рандеву з Яніною Соколовою". Під час розмови журналістка зазначила, що деякі військовослужбовці (зокрема, бригади "Азов" та 3-ї окремої штурмової бригади) спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що "категорично не приймає" цього.   

"Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою, – то нехай себе назвуть "руськими". Чому вони такі очманілі? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", – наголосила мовознавиця. 

До того ж Фаріон заявила, що має питання до таких військових щодо того, що їм "заважає" дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна. 

Вже за мить після шквалу критики на її адресу Фаріон важко було спинити і замість вибачень вона видає черговий "перл" (залишаємо мовою оригіналу):

"Нарід. Бидломаса має припадок від моєї правди про ухилянтів та москворотих биків, що ганьблять ЗСУ. Гражданє досі не вивчили, що мова ЗСУ – українська, ст. 29. Дякую всім ненависникам. Ви сміття, яке вигребемо з країни неминуче. Інакше війна буде вічно. Суки і далі служать путіну. Він вам, бидло, аплодує. А нам своє робити", – пише вона.

Військові відреагували

Реакція військових теж не забарилася. Зокрема, відреагував на слова Фаріон заступник командира 3-ї ОШБр. Серед іншого, він попрохав правоохоронців звернути увагу на діяльність цієї пані.

Джерело: скріншот

Не обійшов осторонь мовне питання і сам боєць "Азову", який нині є командиром 2-го штурмового батальйону 3-ї ОШБр Дмитро Кухарчук.

"Фаріон відігрує номер перед замовником. Відігрує вже не один рік, розколюючи українське суспільство, стравлюючи схід і захід України. Так, я безапеляційно впевнений у тому, що Ірина Фаріон – це Медведчук у спідниці. І я щиро не можу зрозуміти, чому нею не займається Служба безпеки України", – написав він.

Ще один з російськомовних бійців запропонував Фаріон зібратись на фронт і замінити там тих самих російськомовних воїнів, які просто зараз б'ються за Україну з підступним ворогом.

А от нардеп і заступник голови оборонного комітету ВРУ Єгор Чернєв вважає, що "такі її дії є особливо небезпечними і становлять загрозу національній безпеці України".

"Ірина Фаріон публічно заявила, що не вважає українцями тих наших воїнів, які спілкуються на фронті російською мовою. Цим блюзнірством, як на мене, вона поставила знак рівності між окупантами та тими, хто жертвує своїм життям, боронячи Україну. На моє переконання, ця особа вже тривалий час цілеспрямовано та системно працює на розкол суспільства та розпалювання ворожнечі між українцями. Особливо підозрілою для мене така діяльність є в контексті радянського минулого Ірини Фаріон. А під час війни такі її дії є особливо небезпечними і становлять, на мій погляд, загрозу національній безпеці України. Тож як заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки закликаю Службу безпеки України здійснити перевірку висловлювань Ірини Фаріон протягом воєнного стану на предмет вчинення кримінальних злочинів та вжити всіх заходів для недопущення ведення будь-якої підривної діяльності у нашому тилу. Прошу вважати це офіційним депутатським зверненням", – написав нардеп.

В ситуацію втрутився омбудсмен

Український омбудсмен Дмитро Лубінець вже звернувся до відповідних органів через висловлювання мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон. 

"Особисто звернувся до відповідних органів державної влади – Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування", – написав він у Telegram.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини наголосив, що порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками – карається відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України.

Лубінець додав, що в ЗСУ служать і захищають Україну чоловіки й жінки з різних груп суспільства, різних національних спільнот, різного віросповідання та переконань, різного місця проживання тощо.

Більше про Ірину Фаріон

Ірина Фаріон – українська мовознавиця та колишня народна депутатка від Всеукраїнського об’єднання "Свобода". А за часів СРСР була членкинею Комуністичної партії Радянського Союзу. 

У Верховній Раді свого часу популяризувала ідею важливості української мови, зокрема виступала проти "Закону Ківалова – Колесніченка". Так, закон від 2012 року, який зрештою визнали незаконним, передбачав офіційну двомовність у регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10%.

На початку повномасштабного вторгнення, у квітні 2022 року, Фаріон розкритикували в соцмережах за її заяву щодо металургійного заводу імені Ілліча в Маріуполі. Тоді вона сказала, що "кати прийшли", оскільки "завод має назву ката". У той час у місті точилися бої українських військових з окупантами.

Питання української мови в суспільстві

А от кількість звернень щодо порушення Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щороку зростає – за дев'ять місяців 2023 року зареєстрували 3015 звернень. Це на 4% більше порівняно з відповідним періодом 2021 року: тоді було зафіксовано 2 тис. 895 звернень.

Три роки поспіль за кількістю звернень лідує Київ. Загалом левова частка усіх звернень (77%) надходить з п’яти регіонів: Київ, Харківська, Одеська, Дніпропетровська та Київська області. Натомість за останні три роки найменша кількість звернень зареєстрована в Івано-Франківській, Тернопільській, Рівненській та Чернівецькій областях.

До речі, не так давно уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до телеканалів із закликом припинити практику українсько-російської двомовності в ефірах. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи численні звернення громадян до нього з цього приводу.

Читайте також:
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"
Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя
Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час? Одноразова грошова допомога для військових від громад: Як отримати, куди звертатися і чи є у воїна на це час?
"Донька не впізнала мене після поранення": Для 32-х поранених воїнів міжнародні лікарі провели в Україні реконструктивні операції на обличчі