USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Подала до суду. Ірина Фаріон оскаржує своє звільнення із Львівської політехніки

Мовознавиця вимагає скасування наказу про звільнення
Ірина Фаріон
Ірина Фаріон
Джерело: відкриті джерела

Екснардепка та мовознавиця Ірина Фаріон подала до суду позов із вимогою визнати незаконним наказ про її звільнення з посади професорки Львівської політехніки. Про це свідчать матеріали, оприлюднені на порталі Судова влада України.

Фаріон подала заяву до Галицького районного суду Львова 7 грудня. Екснардепка вимагає визнати незаконним та скасувати наказ про її звільнення із Львівської політехніки, а відтак поновити її на посаді. Дата першого засідання суду ще не призначена. Однак відомо, що справу розглядатиме суддя Віталій Стрельбицький.

"Це було незаконне політично вмотивоване звільнення. Більше нічого не можу коментувати", – сказала мовознавиця в інтерв'ю "Суспільному".

Скандал із Фаріон

15 листопада Національний університет "Львівська політехніка" звільнив Ірину Фаріон з посади професорки кафедри української мови. Приводом стало порушення мовознавицею 41 статті Кодексу законів про працю. Звільнення Ірини Фаріон відбулось на тлі скандалу, який розгорівся щодо її звинувачень, висунутих у бік російськомовних військових.

Так, науковиця в інтерв’ю Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих військових, які розмовляють російською мовою, зокрема йшлося й про бійців "Азову" та 3-ї окремої штурмової бригади. Ця заява викликала суспільне обурення, в тому числі й поміж захисників.

Реагуючи на такі заяві, студенти Львівської політехніки вийшли на пікет, вимагаючи звільнити Ірину Фаріон. Міносвіти підтримало їхню позицію. Сама ж викладачка заявила, що не згідна зі своїм звільненням і буде його оскаржувати у суді.

Згодом Служба безпеки України відкрила кримінальну справу щодо Ірини Фаріон. Наразі слідчі проводять експертизи скандальних висловлювань та публікацій мовознавиці. Також вони вивчають епізод з оприлюдненням листа від студента з окупованого Криму. Публікуючи скриншот, науковиця не приховала персональні дані юнака, через що його згодом знайшла і затримала ФСБ.

Раніше у Міносвіти заявили, що підтримують вимоги студентів зокрема щодо припинення співпраці з викладачами, які не поважають людей, що боронять нашу державу. При цьому міністерство не впливає на призначення викладачів на посади або їхні звільнення. 

Теги: Фаріон
Читайте також:
Ірина Фаріон програла суд із поновлення на посаді професорки Ірина Фаріон програла суд із поновлення на посаді професорки "Львівської політехніки"
Ірину Фаріон звільнили із Ірину Фаріон звільнили із "Львівської політехніки"
СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон
ФСБ РФ затримала студента з окупованого Криму через листа до Фаріон: Реакція представників української влади ФСБ РФ затримала студента з окупованого Криму через листа до Фаріон: Реакція представників української влади