USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Затримувати порушників державною мовою: Кремінь відреагував на відео арешту Гринкевича, де звучить російська мова

На застосування недержавної мови представниками правоохоронних органів критикою спалахнули соцмережі
Тарас Кремінь
Джерело: UWN

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав правоохоронців затримувати порушників державною мовою. Своїм дописом омбудсман відреагував на відео затримання Романа Гринкевича, де співробітники Державного бюро розслідувань звертаються до підозрюваного російською.

"22 січня ДБР розповсюдило відео про затримання Романа Гринкевича, підозрюваного в постачанні для української армії неякісного одягу. На оприлюднених відеокадрах чутно, як працівники Бюро звертаються до підозрюваного недержавною мовою. Нагадую, що відповідно до пунктів 7 та 8 статті 9 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", до осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків належать: особи начальницького (середнього і вищого) складу Національної поліції, інших правоохоронних та розвідувальних органів, посадові особи інших органів, яким присвоюються спеціальні звання; особи рядового, сержантського і старшинського складу Національної поліції, інших правоохоронних, розвідувальних органів, інших органів, яким присвоюються спеціальні звання", – сказав Кремінь.

І додав, що на застосування недержавної мови представниками правоохоронних органів критикою спалахнули соцмережі.

"Громадяни гостро реагують на порушення своїх мовних прав та звертаються до мене з проханням втрутитися в ситуацію. При виконанні службових обов’язків представники правоохоронних органів зобов’язані послуговуватись державною мовою. Сподіваюсь, що надалі таких інцидентів не буде", – зауважив уповноважений.

Що передувало?

В Одесі вранці 22 січня під час спроби перетнути кордон затримали п'ятого фігуранта у справі щодо поставок неякісного одягу для ЗСУ майже на один мільярд гривень. Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін під час брифінгу.

"В м. Одеса 22 січня 2023 року о 6:50 ранку при організації виїзду за межі країни правоохоронці затримали п’ятого учасника злочинної організації, яка поставила для ЗСУ неякісний одяг", – заявив Костін.

Зазначимо, йдеться про сина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича – Романа, який також фігурує у справі.

Новини за темою: Дорожче, ніж у Гринкевича. Два університети Києва готують їжу для військових за завищеними цінами

За даними слідства, підозрюваний виїхав до Одеси орієнтовно 17 січня і з того часу готувався перетнути державний кордон та виїхати за межі країни. 19 січня за клопотанням прокурорів суд надав дозвіл на його затримання.

Наразі вирішується питання щодо обрання затриманому запобіжного заходу. Прокуратура просить арешт з альтернативою застави у 500 млн гривень.

Читайте також:
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
Арешт майна у справі Гринкевича: З’явився повний список Арешт майна у справі Гринкевича: З’явився повний список
Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві Загинули військові і травмувались рятувальники: В ДБР встановлюють обставини вибухів на парковці у Миколаєві