USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ірину Фаріон звільнили із "Львівської політехніки"

Сьогодні СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон
Ірина Фаріон
Ірина Фаріон
Джерело: відкриті джерела

"Львівська політехніка" звільнила скандальну екснардепку та мовознавицю Ірину Фаріон. Відповідний наказ вже підписано ректором. Про це поінформував міністр освіти Оксен Лісовий.

"Студенти були, є і завжди будуть потужним рушієм змін та трансформацій. Саме зі студентів розпочалася Революція гідності в Україні, яка остаточно закріпила нас на євроінтеграційному шляху. Починаючи з 2014 року тисячі студентів змінили аудиторії на окопи та пішли захищати свою державу, свої родини та свої цінності", – йдеться в повідомленні.

Лісовий зазначив, що цей період в історії України став точкою неповернення і запустив активний процес дерадянізації, час якої давно вже настав.

"Сьогодні ми продовжуємо позбуватися тіней радянського минулого і в системі освіти зокрема. Дякую кожному і кожній за небайдужість, вміння відстоювати та захищати свої цінності. Це фантастична риса українців – студентів і молоді. Позиція міністерства незмінна – людям, які не розділяють цінності гідності та не відчувають поваги до воїнів, немає місця в системі освіти", – додав він.

Нагадаємо, сьогодні СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Ірини Фаріон.

Мовний скандал

Мовний скандал розгорівся у мережі на початку листопада.

Все почалося з того, що Фаріон була гостею програми "Рандеву з Яніною Соколовою". Під час розмови журналістка зазначила, що деякі військовослужбовці (зокрема, бригади "Азов" та 3-ї окремої штурмової бригади) спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що "категорично не приймає" цього.   

"Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою, – то нехай себе назвуть "руськими". Чому вони такі очманілі? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", – наголосила мовознавиця. 

До того ж Фаріон заявила, що має питання до таких військових щодо того, що їм "заважає" дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна. 

Своєю чергою до Фаріон звернулися заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін і військові. Омбудсмен України також дав свою реакцію.

Скриншот студента з Криму

Хизуючись своєю підтримкою під час мовного скандалу, Фаріон у своєму Telegram-каналі опублікувала скріншот електронного листа від студента з тимчасово окупованого Криму, який став на її бік у мовному скандалі. Втім, нардепка не приховала його особисту інформацію. 

Навіть після зауважень вона відмовилась приховати дані кримчанина, який підтримав її. Крім того, у зверненні Максим Глєбов висловив свою проукраїнську позицію. Хлопець вказав, що чекає ЗСУ у рідній Керчі та Севастополі, де навчається на факультеті української філології.

Згодом росЗМІ "Крымский СМЕРШ" повідомило, що ФСБ РФ затримала хлопця. 

Читайте також:
В Україні у 2024 році зменшилася кількість ДТП із потерпілими, але кількість аварій з вини дітей продовжує зростати В Україні у 2024 році зменшилася кількість ДТП із потерпілими, але кількість аварій з вини дітей продовжує зростати
Перший в Україні Центр рекрутингу української армії: Який вигляд має всередині. ФОТО Перший в Україні Центр рекрутингу української армії: Який вигляд має всередині. ФОТО
Ірина Фаріон програла суд із поновлення на посаді професорки Ірина Фаріон програла суд із поновлення на посаді професорки "Львівської політехніки"
Львівщина першою в Україні завершила декомунізацію: За минулий рік там знесли 312 радянських пам'ятників Львівщина першою в Україні завершила декомунізацію: За минулий рік там знесли 312 радянських пам'ятників