USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Мовний омбудсмен закликав телеканали припинити практику українсько-російської двомовності

Повністю перейти на українську мову телеканали повинні будуть з січня наступного року
Телебачення телеканал

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до телеканалів із закликом припинити практику українсько-російської двомовності в ефірах. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи численні звернення громадян до нього з цього приводу.

Про які телеканали йдеться

Йдеться про мовників загальнонаціональних телевізійних каналів "Рада", "24 канал", "5 канал", "Прямий", "Еспресо", "Ми – Україна", Національної суспільної телерадіокомпанії України, медіагруп "1+1 Media", "Starlight Media", "Inter Mеdia Group".

У своєму дописі Кремінь закликав телеканали застосовувати виключно українську мову або здійснювати дублювання, озвучення або переклад українською мовою із застосуванням синхронного або послідовного перекладу виступів та реплік учасників програм, які використовують російську мову.

Новини за темою: Помилка, але вимога нормопроєктування: Лісовий пояснив наказ МОН про написання "рф" з великої літери

Він нагадав, що Конституційний суд України у рішенні від 14.07.2021 року наголосив на тому, що двомовність у телепросторі не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної мови застосування.

Водночас він нагадав, що чинне законодавство дозволяє використання недержавної мови у прямому телеефірі. Однак з 1 січня 2024 року згідно зі статтею 40 та пунктом 4 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про медіа" телеканали, які мають ліцензію на загальнодержавне мовлення, повинні транслювати програми державною мовою, включаючи фільми, не менше 90% загального часу ефіру між 7:00 і 18:00, а також між 18:00 і 22:00 год.

Новини за темою: Дерусифікація: В Україні ввели низку заборон для географічних назв

"Зараз чинне законодавство України дозволяє використання недержавної мови в прямому телеефірі україномовних програм. Але, враховуючи збройну агресію РФ проти України, історичне рішення Конституційного суду, а також важливість реалізації прав громадян України на отримання інформації державною мовою, пропоную телеканалам, не чекаючи січня 2024 року, використовувати виключно українську мову у своїх ефірах", – зазначив Тарас Кремінь.

Читайте також:
Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників? Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників?
Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова Проєкт і топ: Мовознавиця розповіла, наскільки українці за п'ять років звикли вживати нові слова
В Україні з'явиться військовий омбудсман, який відстоюватиме права військовослужбовців В Україні з'явиться військовий омбудсман, який відстоюватиме права військовослужбовців
Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року