USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

В Україні з'явиться військовий омбудсман, який відстоюватиме права військовослужбовців

Новостворене Центральне управління захисту прав військовослужбовців відповідатиме за розгляд звернень і скарг військовослужбовців
військовий підтримка
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців. Цей орган фактично передбачає запуск посади військового омбудсмана. Про це повідомили в Міноборони.

Ініціативу реалізувало Міністерство оборони спільно з уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем.

Як зазначили у відомстві, нове управління відповідатиме за розгляд звернень і скарг військовослужбовців, надання первинної юридичної допомоги, проведення перевірок і розслідування порушень прав військовослужбовців та членів їхніх сімей. Цей орган буде безпосередньо підпорядковуватися оборонному відомству.

Центральне управління захисту прав військовослужбовців перевірятиме такі порушення:

  • забезпечення військовослужбовців;
  • право на відпустку;
  • недопущення зловживання правами командирів;
  • ненадання/недостатнє надання медичної допомоги;
  • соціальні гарантії;
  • порушення гендерної рівності.
Новини за темою: Військові медики скаржаться на неякісні аптечки: Що каже командування

Як розповів міністр оборони Рустем Умєров, управління матиме гарячу лінію, інструменти моніторингу соцмереж, де військові пишуть про порушення своїх прав, а також сили і засоби швидкого реагування на такі сигнали.

"Якщо проведена за моїм наказом перевірка встановить склад злочину щодо порушення прав військовослужбовців, відповідне звернення негайно направлятиметься до правоохоронців. Воїни повинні і будуть відчувати, що їхня гідність для МОУ є найвищою цінністю. І міністерство не дозволить нікому зневажати права військових", – розповів глава оборонного відомства.

Як відомо, в Україні працює механізм, який дозволяє військовим скаржитися на ВЛК, якщо він вважає, що рішення комісії не відображає його реального стану здоров’я.

Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус