USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників?

Мовознавиця не вважає, що в учнів виникнуть труднощі під час підготовки до складання тестів з української мови
абітурієнти

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

У 2024 році востаннє блок завдань національного мультитестування з української мови не передбачатиме завдань на перевірку орфографічних норм за новим правописом. Чи можуть бути з наступного року в абітурієнтів труднощі у складанні тестування ЗНО (чи НМТ), UWN розповіла кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри українознавства, культури та документознавства, заступниця декана факультету філології, психології та педагогіки, мовний омбудсмен Національного університету "Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка" Ірина Денисовець.

За її словами, оскільки 5-річний перехідний період поступового впровадження норм нового українського правопису завершується, то мовники мають дотримуватися рекомендацій та послуговуватися тільки новою редакцією.

А вступники будуть готові до змін, якщо їх якісно підготують і навчать учителі. Адже, говорить мовознавиця, перетворень у правописі слів не так багато.

"Зокрема: слово священник (за аналогією до письменник) тепер пишемо з подвоєнням, складноскорочені слова (мішані та складові абревіатури) й похідні від них пишемо разом: Святвечір. Слова з першими часто вживаними іншомовними частинами – пресконференція та слова з першою іншомовною частиною, що позначає кількісний вияв чого-небудь: віцепрем’єр, ексміністр пишемо разом. Невідмінюваний числівник пів зі значенням "половина" з наступним іменником – загальною або власною назвою у формі родового відмінка однини пишемо тепер завжди окремо: пів аркуша, пів острова, пів Києва. Але якщо пів із наступним іменником у формі називного відмінка становить єдине поняття і не виражає значення половини, то їх пишемо разом: піваркуш, півколо, півмісяць",роз'яснює Денисовець.

Водночас викладачка не вважає, що в учнів виникнуть труднощі під час підготовки до складання тестів з української мови.

Наскільки освітяни дотримуються норм нового правопису в усному й писемному мовленні?

За спостереженнями мовознавиці, студентська аудиторія вже доволі швидко під час занять з української мови опановує нові правила, викладені в редакції правопису 2019 року.

Також мовна омбудсменка розповідає, що викладачі у вишах переважно намагаються дотримуватися, але не всі. Учителі-філологи також використовують нову редакцію правопису і дітей навчають уже за ним.

Натомість педагоги-консерватори не хочуть змін й не дотримуються нових правил. Це все, пояснює філологиня, залежить від індивідуальної мовної практики. Адже одні громадяни відразу перейшли, а інші не надто швидко це роблять.

"Оскільки запровадили п'ятирічний перехідний період, коли ми могли використовувати одночасно дві редакції правопису, то багато хто досі зволікає. Серед журналістів також спостерігаємо певну непослідовність: одні повсякчас використовують, наприклад, слово етер, а інші – ні. Активно ці зміни ще не підтримали", – говорить Денисовець.

Новини за темою: НМТ-2024: Абітурієнти зможуть зареєструватися на тест через "Дію"

НМТ-2024

Як відомо, цьогорічна реєстрація на Національний мультипредметний тест (НМТ) стартувала 14 березня.

За допомогою спеціального сервісу вступникам потрібно самостійно створити персональний кабінет і виконати в ньому низку дій. Як зареєструватися, аби не виникало додаткових питань, ми пояснювали в детальній інструкції.

Також нагадаємо, що у Міністерстві освіти й науки України затвердили календарний план проведення НМТ-2024. Вступники складатимуть мультипредметний тест з 14 травня до 25 червня під час основної сесії та з 11-го до 19 липня – додаткової.

Варто зазначити, що за кордоном є обмеження щодо кількості учасників, які можуть проходити оцінювання. Тому в разі вичерпання доступних місць у певному населеному пункті певної країни він стане недоступним для вибору, а деякі локації будуть доступні тільки в межах додаткової сесії НМТ.

Читайте також:
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким
Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою Теперішнє та майбутнє НАУ. Яким є та яким має бути Національний авіаційний університет. Розмова з в.о. ректора Ксенією Семеновою
Студенти зможуть отримати ступінь бакалавра за три роки: Ухвалено закон Студенти зможуть отримати ступінь бакалавра за три роки: Ухвалено закон
Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі Уряд Латвії має ухвалити відмову від російської мови як другої іноземної в школі