USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Помилка, але вимога нормопроєктування: Лісовий пояснив наказ МОН про написання "рф" з великої літери

Відповідний наказ вже є на офіційному сайті Міносвіти
Оксен Лісовий_1

Оксен Лісовий

Джерело: відкриті джерела

В Міністерстві освіти і науки України видали наказ про те, що писати назву Росії потрібно з великої літери. Мова іде про документ, який стосується навчання українських дітей, які зараз перебувають за кордоном. Він вже є на офіційному сайті Міносвіти.

Пояснення цьому документу дав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий на своїй сторінці у Facebook.

"Що таке росія і хто такі росіяни мені добре відомо з досвіду моєї сімʼї, власного досвіду та досвіду моїх побратимів. Буквально з нуля. Правопис “рф” з великої літери – помилка, але вимога нормопроєктування. Без такого виправлення Мінʼюст не зареєстрував би наш наказ, що визначає особливості навчання українських школярів, які нині перебувають за кордоном", - зауважив Лісовий.

Відповідний наказ під номером 1060 міністр підписав 31 серпня 2023 року.

"Внести до наказу Міністерства освіти і науки України від 21 серпня 2023 року №1022 "Про забезпечення навчання учнів, які виїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації і здобувають освіту в закладах освіти країни перебування та України" такі зміни: у заголовку, підпунктах 1, 2 пункту 1 слова "російської федерації" замінити словами "Російської Федерації", – йдеться у документі.

Наказ набирає чинності одразу після його офіційного опублікування, йдеться в документі.

Тим часом під дописом Лісового ведуться активні обговорення нового документа. Користувачка Ярина Бицька запитала у міністра, чи можна, щоб діти в Україні писали назву країни-агресорки з малої букви. Міністр освіти відповів, що "тільки за".

Під дописом Лісового ведуться активні обговорення нового документа
Джерело: відкриті джерела

Як писали раніше?

З початку російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року українські ЗМІ та державні структури практикують написання "путін", "москва", "кремль" "росія" та "російська федерація" з маленької літери на знак зневаги.

Українські мовознавці також пояснювали, чому "росія" цілком доречно писати з малої букви. Так, приміром, автор шкільних підручників, доцент Київського університету імені Б. Грінченка Олександр Авраменко, який також є розробником численних тестів до ЗНО з української мови розповів, що це більше не вважається орфографічною помилкою.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням