USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Уряд схвалив програму розвитку української мови до 2030 року

Українська мова має стати основною мовою спілкування у побуті
українська мова
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів схвалив розроблену Міністерством культури та інформаційної політики Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року. Про це повідомляє пресслужба МКІП.

Документом зафіксовано, що українська мова – це мова надання публічних послуг.

"До 2030 року 100% держслужбовців та посадових осіб мають володіти державною мовою відповідно до вимог Українського правопису й інших стандартів, визначених Національною комісією зі стандартів державної мови, та надають нею публічні послуги і здійснюють публічні комунікації", – йдеться в дописі.

Крім того, зазначається, що українська є мовою комунікацій, ведення документації та споживання інформації. Для цього створюватимуть додаткові умови для опанування державної мови працівниками бізнес-сфери, а також запровадять чіткі державні стандарти, зокрема української професійної термінології.

Згідно з документом, українська має стати основною мовою спілкування у побуті. Для цього необхідно задовольнити приватні культурні потреби україномовним якісним культурним продуктом.

Очікується, що реалізація програми сприятиме тому, щоб до 2030 року 80% українців у родині та побуті розмовляли українською. Частка україномовного культурного продукту має збільшитись з 55% до 85%.

Зокрема, програма сприятиме поступовому формуванню комфортного та функціонального єдиного мовно-інформаційного україномовного простору на всій території України, а також передбачає спецпроєкти:

  • подолання наслідків лінгвоциду державної мови та заходи з відновлення функціонування української мови на деокупованих територіях;
  • інформаційні кампанії та інші заходи з промоції української мови в Україні та світі;
  • удосконалення рівня володіння та викладання української мови педагогічними працівниками.

Закон про українську мову

Верховна Рада України 25 квітня 2019 року ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 

Документом зафіксовано, що українська мова – це мова надання публічних послуг. До 2030 року 100% держслужбовців та посадових осіб мають володіти державною мовою відповідно до вимог Українського правопису й інших стандартів, визначених Національною комісією зі стандартів державної мови, та надають нею публічні послуги і здійснюють публічні комунікації. 

Також українська – мова комунікацій, ведення документації та споживання інформації. Для цього створюватимуть додаткові умови для опанування державної мови працівниками бізнес-сфери, а також запровадять чіткі державні стандарти, зокрема української професійної термінології. 

Українська має стати основною мовою спілкування у побуті. Для цього необхідно задовольнити приватні культурні потреби україномовним якісним культурним продуктом. Реалізація програми сприятиме тому, щоб до 2030 року 80% українців в родині та побуті розмовляли українською. Частка україномовного культурного продукту має збільшитись з 55% до 85%.

Відповідно до закону, особа, яка має намір набути громадянство України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою. При цьому, зокрема, особи, які проходять військову службу у Збройних силах України та нагороджені державною нагородою, і особи, прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для країни, мають право на набуття українського громадянства без засвідчення рівня володіння державною мовою, але зобов’язані опанувати її упродовж одного року з дня набуття громадянства. 

Задля забезпечення виконання норм документа створили Національну комісію зі стандартів державної мови та секретаріат уповноваженого із захисту державної мови. Українська стала обов'язковою в усіх сферах публічного життя. Закон зобов'язав користуватися українською при виконанні службових обов'язків чиновників, військовослужбовців, правоохоронців, прокурорів, адвокатів і нотаріусів, освітян та медпрацівників. За порушення передбачили штрафи – від 3,4 до 6,8 тис. гривень.

Державною мовою зобов'язані користуватися в діловодстві, сфері культури, рекламі, під час проведення спортивних заходів, у написах і повідомленнях у транспорті, під час обслуговування пасажирів, на вивісках та дорожніх знаках, у науці разом з англійською.

При цьому закон не обмежує приватного спілкування всіма мовами та вільного вживання мов національних меншин, заявляють його співавтори в уряді та парламенті.

Читайте також:
На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
У У "Дії" може з’явитися послуга електронного бронювання від мобілізації: Як це буде працювати
В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними В Україні деякі безкоштовні медичні послуги можуть стати платними