USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Дерусифікація: В Україні ввели низку заборон для географічних назв

Передбачається, що закон прискорить "дерадянізацію і дерусифікацію країни"
Дерусифікація
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №7253 "Про географічні назви" щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України.

"21.04.2023 Повернуто з підписом від президента України", – вказано в картці законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за цей закон 248 голосами 21 березня.

Законом пропонується "заборонити присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують, символізують Російську Федерацію або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням опозиції, дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режимів, зокрема й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях або тимчасово перебували на території держави-окупанта і стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів".

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що за роки незалежності України відбулося велике суспільне переосмислення тоталітарної комуністичної спадщини, що дісталася нам від радянського минулого, та розпочалося широкомасштабне відродження української історичної пам'яті, ідентичності та культури, запровадження європейських цінностей та цивілізованого суспільного розвитку.

"В довжелезному переліку назв російських міст та імен, які увінчують тисячі наших топонімів, що без перебільшення нагадує географічну маячню чи географічну шизофренію, окремий список складають та по-особливому сприймаються, а точніше – не сприймаються назви Мурманська, Новоросійська, Новосибірська, Оренбурзька, Псковська, Ростовська, Смоленська, Ставропольська, Тамбовська, Челябінська і багатьох інших населених пунктів. В радянську добу назви цих та інших російських міст, імена яких директивно-насильницьки присвоювали вулицям і площам українських населених пунктів", – додають автори закону.

Тож, передбачається, що прийнятий закон "забезпечить зменшення впливу Російської Федерації на внутрішню політику нашої держави та світогляд громадян, створить передумови для унеможливлення агітаційно-пропагандистської діяльності вороже налаштованих до України осіб, прискорить дерадянізацію і дерусифікацію країни".

Закон набуде чинності через три місяці після опублікування, після чого органи самоврядування і військові адміністрації мають за пів року звільнити публічний простір від символів "русского міра": демонтувати пам’ятники й пам’ятні знаки, перейменувати вулиці й інші об’єкти.

Нагадаємо, війна в Україні триває з 2014 року. 24 лютого 2022 року відбулося повномасштабне вторгнення РФ на територію України. Тому не дивно, що в українському суспільстві зростає ненависть до всього, що пов'язано з країною-окупантом.

Так, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України прийняла чотири закони про декомунізацію. ​21 травня того ж року прийняті закони набрали чинності. Тоді розпочалася масштабна реформа декомунізації, наслідком якої є очищення публічного простору від тоталітарної символіки, відхід від радянського минулого.

Наразі чиновники активно змінюють назви вулиць, пов’язані з Росією та Радянським Союзом. А зі шкільних підручників зникнуть класики російської літератури та іноземці, які свого часу вихваляли радянський режим.

У червні 2022 року при Міністерстві культури та Інституті нацпамʼяті було створено новий орган – Раду з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації, яка координуватиме процеси демонтажу памʼятників.

Читайте також:
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Міністр Сольський подав у відставку Міністр Сольський подав у відставку
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України Байден підписав закон про надання 61 млрд доларів на підтримку України