USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

До українських судів надійшло понад 4 тис. справ щодо воєнних злочинів

Офіс генерального прокурора вже зареєстрував в Україні понад 80 тисяч воєнних злочинів
РФ
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

З понад 80 тисяч кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, які вчиняють росіяни в Україні від 24 лютого 2022 року по 1 травня цього року, до місцевих загальних судів надійшло 4044 справи, пов'язаних з війною. Про це повідомив голова Ради суддів Богдан Моніч, передає "Суспільне".

"З них суди розглянули 1789 проваджень відносно 1801 людини та винесли 1452 вироки щодо 1463 людей. Угоду зі слідством із визнанням винуватості затвердили 548 підозрюваних чи обвинувачених", – сказав він.

За його словами, суди розглядають й інші справи, пов’язані з війною, де підозрюваними чи обвинуваченими є громадяни України.

"Це справи щодо державної зради, пропаганди чи заперечення збройної агресії Росії, колабораційної діяльності тощо. Станом на 1 березня цього року в суди передали 7319 таких справ", – додав Моніч.

Офіс генпрокурора зафіксував в Україні понад 80 тисяч воєнних злочинів РФ

Станом на 20 квітня Офіс генерального прокурора вже зареєстрував в Україні близько 80 тисяч воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами. Про це під час слухань у Конгресі США заявив генпрокурор України Андрій Костін, передає "Суспільне".

З 24 лютого 2022 року правоохоронці документують жорстокі та цілеспрямовані удари Росії по житлових кварталах, лікарнях, школах, дитячих садках та театрах в різних містах України.

"Трагедія і злочин бомбардування Маріупольського драматичного театру, в результаті якого загинуло близько 600 найбільш вразливих цивільних осіб, що опинилися в пастці в Маріуполі, є яскравим прикладом російської злочинної стратегії ведення війни. Крім того, російські війська регулярно обстрілюють шляхи евакуації та цивільні колони, катують та ґвалтують, а також здійснюють страти без суду і слідства, після яких по всій країні виявляють масові поховання", – сказав Костін.

Лише в Херсоні та області розпочато понад 13 тисяч кримінальних проваджень за фактами злочинів, скоєних російськими військовими. Зафіксовано загибель 908 цивільних осіб.

"На сьогодні ми зареєстрували близько 80 тисяч випадків воєнних злочинів. Однак докази цих злочинів зростають в геометричній прогресії. Особливо це пов'язано з деокупацією Українських територій. Наприклад, коли українські військові звільнили Херсон у листопаді 2022 року, там були виявлені ті ж самі варварські злочини, що й у Бучі та інших містах Київської області, Сумах, Чернігові та Ізюмі", – додав він.

Міжнародний центр із розслідування злочину агресії РФ запрацює вже в червні

В ЄС сподіваються на відкриття Міжнародного центру з розслідування злочину агресії РФ проти України до кінця червня. Про це заявила на засіданні Європарламенту міністр із європейських справ Швеції, що головує в Євросоюзі, Джессіка Росвалл, передає Укрінформ.

"Боротьба проти безкарності не може покладатися лише на Міжнародний кримінальний суд. Обговорення щодо створення механізму з покарання злочину агресії активно просувається вперед. Міжнародний центр з розслідування злочину агресії РФ у Гаазі, який буде підтриманий Євроюстом, є важливим першим кроком до притягнення (винних) до відповідальності за злочин агресії. Ми сподіваємося відкрити цей центр до кінця червня", – сказала Росвалл.

Представниця головування Швеції нагадала про щонайменше 700 українських дітей, які стали жертвами воєнного злочину РФ, і наголосила, що Рада ЄС рішуче налаштована забезпечити повну відповідальність за найстрашніші злочини, пов'язані з агресією РФ проти України.

До того ж Рада Євросоюзу зазначає, що РФ повинна негайно організувати безпечне повернення українців, що були насильницьким шляхом перевезені в Росію, особливо – дітей.

Росвалл запевнила, що країни ЄС будуть продовжувати підтримувати зусилля Міжнародного кримінального суду, який має отримати всі необхідні спроможності та ресурси для розслідування воєнного злочину – незаконної депортації та вивезення українських дітей з окупованих територій України в Росію.

"Шведське головування в Євросоюзі буде продовжувати співпрацювати з Єврокомісією на всіх рівнях та координувати діяльність із забезпечення відповідальності за російські злочини, що були скоєні в Україні", – резюмувала міністр.

Додамо, що в лютому уряд Нідерландів офіційно дав згоду на пропозицію України про створення організації – Міжнародного реєстру збитків, завданих Україні російською агресією. Метою створення реєстру збитків є фіксація інформації про збитки, втрати або пошкодження від всіх зацікавлених осіб, а також держави Україна внаслідок повномаштабного вторгнення РФ в Україну. Він не буде виплачувати компенсації і не аналізуватиме правомірність вимог – цими питаннями займеться спеціальна міжнародна комісія, яка буде створена пізніше.

Очікується, що реєстр почне свою роботу в першому півріччі цього року. 

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає
За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка За 2 місяці Росія скинула 20 авіабомб на Бєлгород і область, - британська розвідка