USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

У Гаазі створять Міжнародний реєстр збитків від війни РФ проти України: Чим займатиметься і коли запрацює

В уряді Нідерландів відмітили, що Україна має отримати всі належні компенсації за збитки, понесені внаслідок вторгнення Росії
Дніпро, наслідки ракентного удару_4
Джерело: Telegram Валентина Резніченка

Сьогодні уряд Нідерландів офіційно дав згоду на пропозицію України про створення організації – Міжнародного реєстру збитків, завданих Україні російською агресією. Він розташовуватиметься в Гаазі, повідомляє Reformatorisch Dagblad.

Основу для його створення заклала резолюція Організації Об'єднаних Націй 14 листопада 2022 року.

"В ООН тоді зазначили, що мають зафіксувати розмір збитків у якомусь одному місці, щоб стягнути його з росіян", – розповів міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра.

При цьому додав, що збитки від вторгнення Росії в Україні вже обчислюються сотнями мільярдів євро, адже по всій країні бомбили "школи, лікарні, будинки та дороги".  Тому "має бути зроблено все", щоб Україна отримала компенсацію за збитки. 

ДЛЯ ЧОГО ПОТРІБЕН РЕЄСТР

Метою створення реєстру збитків є фіксація інформації про збитки, втрати або пошкодження від всіх зацікавлених осіб, а також держави Україна внаслідок повномаштабного вторгнення РФ в Україну. Він не буде виплачувати компенсації і не аналізуватиме правомірність вимог – цими питаннями займеться спеціальна міжнародна комісія, яка буде створена пізніше.

Очікується, що реєстр почне свою роботу в першому півріччі цього року. 

"Це перший компонент компенсаційного механізму, який дозволить зробити так, щоб Росія заплатила за все. Злочинець буде покараний і платитиме за кожен злочин", – додав глава Офісу президента України Андрій Єрмак. 

ЩО ДАЛІ

Як розповідає заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра, планується створення компенсаційної комісії – вона розглядатиме індивідуальні заяви від громадян, компаній і держави про компенсацію завданих Росією збитків.

Після цього буде створений Компенсаційний фонд. Він накопичуватиме кошти для виплат, зокрема за рахунок конфіскованих російських активів.

Додамо, що збитки тільки медичної системи України оцінені Світовим банком та ВООЗ у 26 млрд доларів. Зокрема, пошкоджень внаслідок російської агресії зазнали 1218 об’єктів медичних закладів. 173 об'єкти зруйновані повністю. Найбільше руйнувань медична система зазнала в Харківській області. 


Читайте також:
"Обмежено придатних" розділять на групи: За яким критерієм їх ділитимуть
Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль Кожен громадянин повинен захищати Україну, але і держава перед кожним громадянином має також свої зобов'язання, – Дубіль
Повторює Повторює "сирійську тактику": Росія вбила понад 90 медиків, поліцейських і рятувальників під час повторних ударів по Україні
Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW Якщо Росія захопить Часів Яр, це відкриє їй дорогу до оборонного поясу ЗСУ, – ISW