USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Майже всі енергокомпанії отримують приблизно 86 копійок збитків на кожному кіловаті, – Кучеренко

Cобівартість електроенергії на сьогодні складає приблизно 3,50 гривні
електроенергія
Джерело: відкриті джерела

Собівартість електроенергії на сьогодні складає приблизно 3,50 гривні. Про це заявив народний депутат від "Батьківщини", перший заступник голови Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко в ефірі UWN.

"Ми з вами споживаємо – 2,64 зараз для нас кінцева ціна. Тобто можна стверджувати, що у нас дійсно всі енергокомпанії, які я перелічив, отримують збитки приблизно 86 копійок на кожному кіловаті і це окреме питання, бо я розумію, ви будете мені задавати питання, чи зростуть тарифи, чи ні. Дійсно, така реальна собівартість, за оцінками енергетиків і уряду, а тепер політичне рішення, яке приймається, – продавати за собівартістю чи все-таки дотувати і продавати її за ціною, яка є на сьогодні, – 2,64", – заявив він.

Кучеренко зазначив, що якщо є збитки, то їх треба компенсувати з якогось джерела, оскільки бюджет дірявий.

"Це тільки бюджет або зовнішня, але зовнішні наші донори категорично не хочуть дотувати – це їх принципова позиція. Ви знаєте, вони завжди виступали за так звані ринкові ціни на газ, ринкові тарифи і так далі і тому подібне. Тому на сьогодні ситуація така – до кінця опалювального сезону точно ніхто не буде чіпати ці 2,64. Що буде далі? Поживемо побачимо", – додав він.

Кучеренко заявив, що подав такий запит офіційно до уряду ще два місяці тому як депутат і отримав відповідь уряду, підписану прем’єром, міністром енергетики, головою НКРЕКП, де вони дали повний чіткий розрахунок. 

Відключення світла за борги

Починаючи з 30 грудня 2023 року Кабінет міністрів України повернув відключення світла у споживачів за заборгованість за спожиту електроенергію. Про це повідомляють на регіональних сайтах обленерго.

Зазначається, що уряд дозволив відключення від електромереж боржників за спожиту електроенергію, що мешкають в регіонах, в яких не ведуться бойові дії та які не знаходяться під тимчасовою окупацією.

"У разі несплати або сплати за електроенергію у неповному обсязі населенням, яке проживає в неокупованих територіях та територіях, на яких не ведуться активні бойові дії, можливо здійснювати відключення електропостачання", – попередили українців.

В обленерго закликали споживачів у найкоротші терміни проаналізувати свої платежі за електроенергію та за наявності заборгованості внести необхідну суму.

В Yasno розповіли, за якими критеріями відключатимуть електроенергію боржникам. Кількість тих, хто потенційно може залишитися без світла, становить 70 тисяч осіб, повідомив генеральний директор компанії Сергій Коваленко.

За його словами, Yasno точно не буде відключати всю Україну.

"Ми працюємо з приватними клієнтами лише в Києві та на Дніпропетровщині. Як відключатимуть постачальники й оператори системи розподілу на решті території України – краще уточнити в них", – зазначив він.

Водночас пояснив, що для відключення споживачів у компанії є чіткі критерії за сумою і "віком" заборгованості.

"Наразі таких кандидатів на відключення понад 70 тисяч у Києві та Дніпропетровській області та їхній загальний борг становить понад 600 млн гривень", – розповів Коваленко.

Як зазначив гендиректор Yasno, компанія щомісяця сповіщає клієнтів про стан рахунку. Коли плануватимуться відключення, власник житла отримає паперове попередження за 10 днів до відключення, ще за п'ять днів – повідомлення від ОСР.

Читайте також:
В Yasno пояснили, чому відключення світла іноді не збігається з графіками В Yasno пояснили, чому відключення світла іноді не збігається з графіками
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень Перебої зі світлом повертаються: Наскільки критична ситуація і де шукати графіки відключень
В Україні ввели екстрені відключення світла В Україні ввели екстрені відключення світла