USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

В Yasno пояснили, чому відключення світла іноді не збігається з графіками

Українці досі не розібралися з графіками відключень світла, енергетики спробували роз'яснити
світло
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Енергетики пояснили, що у графіках обмеження енергопостачання існує три зони, які описують, коли буде світло. Зокрема, при світло-сірій зоні постачання електрики не гарантується і залежить від наявних обсягів генерації. Про це повідомив генеральний директор компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко.

Так, він пояснює, що у графіках планових відключень є три зони:

  • Темно-сіра – електроенергії точно немає та діють графіки.
  • Світло-сіра – постачання є тільки тоді, коли обсягів енергогенерації вистачає.
  • Біла – світло гарантовано є.

Зокрема вчора, щоб дотриматися лімітів, енергетикам потрібно було вимушено відключати електропостачання й у світло-сірих зонах графіку.

"Звісно, це може видаватися несправедливим: світла немає сім годин, потім півтори-дві години є (закладаю час на перемикання), а потім знову немає. Проте прошу поставитися із розумінням до ситуації. Колеги обов'язково знайдуть збалансований вихід із ситуації", – додав Коваленко.

Він уточнив, що обмеження щодо електрики в Україні зараз дуже суттєві: десь – третина від звичних обсягів споживання. Тому застосовують стабілізаційні та екстрені відключення. До того ж бувають локальні аварії.

Ситуація в енергетиці

Сьогодні ввечері відключення світла слід чекати по всій Україні. Обмеження застосовуватимуться в проміжку з 19:00 до 24:00. Станом на 17 травня в українській енергосистемі зберігається значний дефіцит.

З перебоями електроенергії зіткнулися Київ, Київська, Одеська, Дніпропетровська та Донецька області. Сьогодні вранці в цих регіонах також спостерігалися перебої. Однак, згідно з повідомленням "Укренерго", до вечора стабілізаційні відключення введуть по всій території України. Діють графіки відключень.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав громадян дбайливо використовувати електроенергію, заявивши, що це має стати новою звичкою і новою нормою для всіх.

Читайте також:
Найскладніший період літа вже позаду: Ситуація з енергетикою покращилась, – Укренерго Найскладніший період літа вже позаду: Ситуація з енергетикою покращилась, – Укренерго
Українці матимуть мобільний зв’язок та інтернет під час відключень світла: Яке рішення ухвалили в Мінцифри Українці матимуть мобільний зв’язок та інтернет під час відключень світла: Яке рішення ухвалили в Мінцифри
Львівські школярі, як і рекомендував Кабмін, розпочнуть навчання 2 вересня, проте Садовий незадоволений Львівські школярі, як і рекомендував Кабмін, розпочнуть навчання 2 вересня, проте Садовий незадоволений
Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ Україна може найближчим часом отримати 250 млн євро для підтримки енергетики від ЄІБ