USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Люди заселили Південну Америку раніше, ніж вважалося. Вчені дослідили кістки доісторичних лінивців

Науковці вивчали трикутні та краплеподібні підвіски з кістяного матеріалу гігантських лінивців
лінивці
Джерело: AP photo

Люди прибули до Південної Америки раніше, ніж вважали дотепер. На це вказує нове дослідження ювелірних виробів, зроблених із кісток вимерлих лінивців, повідомляє The Guardian.

Так, науковці вивчали трикутні та краплеподібні підвіски з кістяного матеріалу гігантських лінивців і вирішили, що різьблені та відполіровані форми й просвердлені отвори були результатом роботи майстрів. За оцінками вчених, ці прикраси були виготовлені 25 тис. - 27 тис. років тому. Дотепер вважалося, що люди досягли Америки близько 15 тисяч років тому.

"Прикраси знайшли близько 30 років тому в печері Санта-Еліна в центральній Бразилії. Зараз дослідники вперше детально проаналізували їх і виключили можливість того, що люди обробили кістки через тисячі років після загибелі лінивців", - йдеться в дослідженні.

Команда науковців із Бразилії, Франції та США заявила, що вироби зʼявилися протягом кількох років після смерті лінивців, до того, як матеріали скам’яніли. Вчені також виключили природне стирання та інші речі, які могли б пояснити форми та отвори.

Новини за темою: Китай таємно розвиває власний штучний інтелект, – дослідження

Гігантські наземні лінивці були одними з найбільших істот Південної Америки. Ці тварини були завдовжки 3-4 метри, ходили на чотирьох лапах і мали гострі кігті, щоб рити нори, вони важили понад 450 кг.

Крім того, у 2021 році інша група дослідників знайшла скам’янілі сліди людських ніг поблизу Вайт-Сандс, Нью-Мексико. Їх залишили приблизно 21 тис. - 23 тис. років тому, хоча деякі науковці це заперечують.

Інші дані з Мексики свідчать про присутність людини приблизно 26 тис. років тому, а знахідки з Уругваю можуть свідчити про існування людини аж 30 тис. років тому.

Новини за темою: Вперше за межами Землі: На супутнику Сатурна знайшли важливий для життя елемент
Теги: наука
Читайте також:
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених
Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим Маск анонсував розробку нейрочіпів для повернення зору сліпим
Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження Найщасливішою країною світу стала Фінляндія, Україна ж опинилася на 105 місці, – дослідження
Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів Українка вперше отримала премію ЄС для жінок-інноваторів