USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Китай може приєднатися до саміту по Україні, що відбудеться у Саудівській Аравії

Росія сама відштовхує від себе одного з ключових союзників
Китай
Камера відеоспостереження, яка виводить на вулицю, зображена поруч із прапором Китаю, 25 листопада 2021 року
Джерело: Reuters

Китай, скоріше за все, приєднається до саміту по Україні, який відбудеться у Саудівській Аравії. Про це пише видання The Wall Street Journal.

Чому Китай змінив свою позицію

Нагадаємо, раніше Пекін доволі прохолодно ставився до української "формули миру", оскільки мав тісні економічні зв'язки з РФ. 

Однак зараз Китай змінює свою позицію. Видання пише, що Пекін починає все більше відчувати наслідки війни в Україні. "Остання крапля" – це зрив Росією "зернової угоди". Адже, за офіційними даними, саме Китай є одним з найбільших споживачів українського зерна. 

До того ж, за даними журналістів, "повстання" лідера ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина змусило задуматися Пекін щодо непохитності та авторитету влади президента РФ Володимира Путіна.

Тож у Пекіні почали погоджуватися на розгляд української "формули миру" для врегулювання війни. 

Саміт у Саудівській Аравії

Саудівська Аравія хоче провести переговори щодо миру в Україні. Очікується, що захід відбудеться 5–6 серпня у Джидді.

На зустрічі будуть присутні наша країна, західні держави, Індія та Бразилія та ще 30 країн. Участь у заході вже підтвердили Велика Британія, Південна Африка, Польща та інші країни ЄС. Очікується, що до них долучиться і представник США Джейк Салліван. 

Запрошення також отримали представники Індонезії, Єгипту, Мексики, Чилі та Замбії.

Росію на ці переговори не запросили.

Головна мета майбутніх переговорів – зміцнення міжнародної підтримки вимог України щодо встановлення миру. На цій зустрічі будуть спроби заручитися підтримкою мирного плану України з боку тих держав, які ще досі нейтральні щодо цього.

Зазначимо, перші такі переговори відбулися у Копенгагені 26 червня цього року. Тоді, за даними видання, у країн були розбіжності у поглядах щодо мирного плану, який представив президент України Володимир Зеленський. І зрештою, більшість держав заявили, що готові продовжувати переговори, однак не підпишуть мирний план України.

Нагадаємо, у середині лютого у Німеччині відбулася 59-та Мюнхенська конференція з питань безпеки. Ключовою темою триденної конференції стала підтримка країн – членів НАТО України у протистоянні з Росією.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму