USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Ключові заяви світових лідерів на Мюнхенській безпековій конференції

Представників РФ на конференцію не запросили
Мюнхенська безпекова конференція
Джерело: відкриті джерела

У Німеччині проходить другий день 59-ї Мюнхенської конференції з питань безпеки. Ключовою темою триденної конференції стала підтримка країн – членів НАТО України у протистоянні з Росією.

Ключові заяви світових лідерів

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг

Джерело: відкриті джерела

"Позиція НАТО щодо майбутнього членства України залишається незмінною. Ми погодилися ще у 2008 році (під час Бухарестського саміту НАТО, – ред.), що Україна  стане членом альянсу, і це залишається нашою позицією. Важливо зараз забезпечити перемогу України як суверенної незалежної держави. Тому що без того, щоб вона збереглася як суверенна та незалежна держава, немає сенсу обговорювати будь-які відносини між НАТО і Україною у  майбутньому. Тож терміновою є необхідність надати  Україні військову підтримку, що союзники по НАТО та його партнери роблять кожного дня".

Віцепрезидент США Камала Гарріс

Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки офіційно визнали, що Росія скоїла злочини проти людяності під час війни в Україні.

"У випадку з діями Росії в Україні ми розглянули докази, ми знаємо правові норми, і немає жодних сумнівів – це злочини проти людяності".

"Я кажу всім тим, хто вчинив ці злочини, та їхнім начальникам, які замішані у цих злочинах, ви будете притягнуті до відповідальності".

"Давайте всі погодимося: від імені всіх жертв як відомих, так і невідомих, має перемогти правосуддя".

"Якщо Путін думає, що зможе нас перечекати, він дуже помиляється. Час не на його боці".

Вона також запевнила, що трансатлантична спільнота продовжуватиме підтримувати Україну.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак

Прем’єр Британії Ріші Сунак

Джерело: відкриті джерела

Російська війна проти України поставила під сумнів "безпеку і суверенітет кожної нації". Тож Сунак закликав світових лідерів подвоїти військову підтримку України.

"Спільно ми також маємо допомогти Україні захистити свої міста від російських бомб та іранських дронів. І саме тому Велика Британія буде першою країною, яка надасть Україні далекобійну зброю. І саме тому ми працюємо з нашими союзниками, щоб надати Україні найбільш сучасні протиповітряні системи та побудувати Повітряні сили, які вони потребують для захисту своєї нації".

"Ми оголосили про те, що розпочинаємо підготовку українських пілотів. Це довгострокова мета у збільшенні безпеки України. Але є певні складнощі у постачанні певних типів літаків. Ми дуже чітко сказали, наша позиція полягає в тому, що якщо інші країни зможуть негайно надати літаки, Сполучене Королівство з радістю підтримає їх у цьому".

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен

Джерело: відкриті джерела

"Звичайно, всі наші зусилля зосереджені навколо України зараз… Ми повинні робити більше, повинні діяти швидше, але в той самий час не забувати про Молдову, Грузію. Якщо запитати у мене, що ми маємо робити далі, то я відповім, що більше вкладатися в нашу оборону – і це номер один, ми повинні вкладатися в Україну, роблячи максимум з того, що можемо, постачаючи зброю й роблячи це швидко. Також думаю, що ми в Європі повинні тісніше співпрацювати між собою, аби нарощувати виробництво, посилювати партнерство. Бо це важливо. Як і допомагати іншим, так і захищати себе".

Президент Молдови Мая Санду

Президентка Молдови Майя Санду

Джерело: відкриті джерела

"Російська війна проти України чинить надзвичайний вплив на всі аспекти нашої безпеки, в тому числі ризик військовий… Україна тримає нас у безпеці".

Президент України Володимир Зеленський

Президент України

Джерело: відкриті джерела

Давид проти Голіафа

Зеленський провів паралелі з біблійними персонажами: "Давид сьогодні – це всі ми, він – це весь вільний світ, це кожен, хто не має альтернативи боротьбі з тими, хто прийшов зруйнувати наше життя. Бути Давидом – це боротися, і ми боремося".

"Російський Голіаф вже почав втрачати землю під своїми ногами… Ми бачили це минулого року, і він точно впаде цього року, й ми можемо повалити його разом, так само як це зробив Давид. Ми можемо впевнитися у тому, що немає альтернативи нашій перемозі".

Про Донбас

Зеленський вважає, що після цієї війни на Донбасі не залишиться нічого живого.

"Як вони там воюють? Щодня б'ють артилерією по цивільних будинках, абсолютно невипадково, все руйнують, для того, щоб люди виходили, вибігали, й потім туди намагаються зайти. Ось що вони роблять на Донбасі. Ми розуміємо, що після цієї війни на Донбасі нічого живого не буде. Я зараз і про людей, і про інфраструктуру".

Про Гітлера

Президент вважає, що російське військово-політичне керівництво у війні в Україні діє так само, як Адольф Гітлер за часів Другої світової війни.

"Так само діяв Гітлер під час Другої світової війни. Сюрпризів тут ніяких немає. Ми розуміємо, що вони роблять. Якщо будемо встигати з партнерами бути більш потужними – деокупуємо раніше. Якщо уповільнений буде процес – є ризики руйнації всього Донбасу, але всеодно потім ми все деокупуємо. Але я думаю про людей, хотілось би раніше мати підтримку, щоб зберегти максимум людей і це – найважливіше".

Про Путіна

Зеленський переконаний, що президент РФ Володимир Путін сподівається на уповільнення підтримки України її міжнародними партнерами. Причому він розраховує, що припинення підтримки стосуватиметься не тільки озброєння, але й фінансів і політики.

"Він (Путін, – ред.) зрозумів, що та швидкість, з якою ми з вами почали працювати, що вона впливає на нашу перемогу, а значить, на його програш. Його програш на полі бою – це його програш всередині його держави. Ось чого він боїться – втратити себе у своїй державі".

Про Білорусь

Президент України переконаний, що РФ все одно буде намагатися залучити Білорусь до прямого вступу у війну проти нашої країни попри небажання білорусів воювати.

"Це буде велика помилка Білорусі, велика історична помилка, тому що одна справа, коли з їх території, з деяких аеропортів летить авіація чи ракети. Вони були під контролем Росії. Це одна справа. А інша справа, якщо ти свідомо йдеш в наступ і приєднуєшся до російських терористів, ти в цей момент стаєш терористом і робиш Білорусь частиною терористичного режиму Путіна".

Президент Франції Еммануель Макрон

Макрон

Джерело: CNN

Про мирні переговори з Росією

Макрон переконаний, що мирні переговори з РФ неможливі.

"Зараз час діалогу не настав, тому що Росія обирає війну, обирає ескалацію війни. Росія вирішила атакувати цивільні об'єкти інфраструктури та вчиняти воєнні злочини. Відповідно, Росія не може і не виграє цю війну. Її напад має завершитися поразкою".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц

Олаф Шольц

Джерело: відкриті джерела

Україна повинна отримати якнайшвидше якомога більше танків. Шольц наголосив, що Німеччина допоможе союзникам надаючи їм логістику, поповнюючи запаси і навчаючи українських солдатів.

"Для мене це приклад того, якого лідерства люди можуть очікувати від Німеччини".

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус

Джерело: відкриті джерела

"Війна – не просто європейський конфлікт. Вона має наслідки далеко за межами континенту, впливає на постачання зерна, ціни на енергоносії та інфляцію у світі".

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте в Києві, 17 лютого 2023 р. Фото Ратинський В'ячеслав/УНІАН

Джерело: Уніан

Рютте зазначив, що перша партія бойових танків Leopard-1A5, які закуповують для України Нідерланди, Данія та Німеччина, буде доставлена якомога швидше.

"Як тільки перша партія (танків "Леопард", – ред.) буде боєготова, вона буде доставлена в Україну, ми хочемо зробити це якомога швидше. Нідерланди готові прийняти новий трибунал для розгляду справи про вторгнення Росії в Україну, для цього потрібна додаткова підтримка".

Довідково

Мюнхенська конференція була заснована в 1962 році як "засідання представників оборонних відомств" країн – членів Північноатлантичного альянсу (НАТО). З кінця 1990-х років у ній беруть участь політики та військові із держав Центральної та Східної Європи. На самому форумі не ухвалюються рішення, але на полях традиційно відбуваються двосторонні зустрічі.



Читайте також:
У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину