USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Саудівська Аравія у серпні хоче провести переговори про мир в Україні. Росія на зустріч не запрошена

Це друга зустріч такого формату. Перша відбулась у Копенгагені 26 червня цього року
Саудівська Аравія
Джерело: Офіс Президента

Саудівська Аравія хоче провести переговори щодо миру в Україні. Очікується, що захід відбудеться 5-6 серпня у Джидді, повідомляє The Wall Street Journal.

На зустрічі будуть присутні наша країна, західні держави, Індія та Бразилія та ще 30 країн. Участь у заході вже підтвердили Велика Британія, Південна Африка, Польща та інші країни ЄС. Очікується, що до них долучиться і представник США Джейк Салліван. 

Запрошення також отримали представники Індонезії, Єгипту, Мексики, Чилі та Замбії.

Росію на ці переговори не запросили.

Мета переговорів

Видання пише, що головна мета майбутніх переговорів - зміцнення міжнародної підтримки вимог України щодо встановлення миру. На цій зустрічі будуть спроби заручитися підтримкою мирного плану України з боку тих держав, які ще досі нейтральні щодо цього.

Цікаво, що країну, де відбуватимуться переговори, а саме Саудівську Аравію обрали не випадково. Справа в тому, що Ер-Ріяд і Китай підтримують тісні економічні та дипломатичні зв'язки. Тому таким чином є спроба вплинути на офіційний Пекін, щоб той теж долучився до переговорів.

Перемовини у Джидді - це другий раунд зустрічей по Україні.

Перші такі переговори відбулися у Копенгагені 26 червня цього року. Тоді, за даними видання, у країн був розрив у поглядах щодо мирного плану, який представив президент України Володимир Зеленський. І, зрештою, більшість держав заявили, що готові продовжувати переговори, однак не підпишуть мирний план України.

"Тож Україна та західні офіційні особи сподіваються, що ці зусилля завершаться мирним самітом пізніше цього року, де світові лідери підпишуть спільні принципи вирішення війни. Вони сподіваються, що ці принципи зможуть сформувати майбутні мирні переговори між Росією та Україною на користь Києва", – йдеться у публікації

Чому не запросили Росію

Видання зазначає, що окупантів не запросили на цю зустріч, оскільки країни Заходу переконані у тому, що відсутність російських чиновників сприятиме консолідації міжнародної підтримки українського мирного плану.

Нагадаємо, у середині лютого у Німеччині відбулася 59-та Мюнхенська конференція з питань безпеки. Ключовою темою триденної конференції стала підтримка країн – членів НАТО України у протистоянні з Росією.

Читайте також:
Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський Кожне рішення Заходу про допомогу ухвалюється з запізненням на рік, - Зеленський
Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні Росія розпочала пропагандистську кампанію серед німецькомовних і закликає воювати в Україні
Націоналізація Націоналізація "покинутого" житла на ТОТ України: РФ хоче вкрасти понад 13 тисяч домівок
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"