USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Київ готує план у ході війни на 2024 рік, – Welt

Журналісти припускають, що "Це був би саме той контрнаступ, який, ймовірно, мав на увазі Залужний з самого початку"
ЗСУ зима
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Україна на 2024 рік може готувати контрнаступ, який хотіли реалізувати цього літа. Видання Welt із посиланням на німецького експерта у галузі безпеки та політичного консультанта Ніко Ланге у своїх матеріалах вказує, що нинішній контрнаступ явно зайшов у глухий кут, а Захід вагається з його підтримкою, тож є ознаки того, що Київ готує план.

"Після провалу українського контрнаступу в суспільстві поширився песимізм. Погані новини про нестачу боєприпасів у ЗСУ, нестачу солдатів і зниження морального духу українців підживлюють погані настрої. Багато хто забуває, що більшість танків і бронетранспортерів все ще є. І що багато обіцяного озброєння все ще постачається", – вважає німецький експерт.

Це стосується, наприклад, 200 німецьких танків Leopard 1, з яких лише близько 30 прибули в Україну.

"Україна досі має доступ до понад 95% усіх систем озброєння, поставлених Заходом, оскільки вони ще не були використані в контрнаступі. Це результат оцінок голландського відкритого вебсайту Oryx, який аналізує дані про постачання та знищення військової техніки. На Півдні українські військово-морські підрозділи утримують і розширюють плацдарм поблизу Херсона на окупованому Росією березі Дніпра", – пише видання.

Звідси лише 60 кілометрів до Кримського півострова, окупованого Росією. 

"Україна все ще має великі плани. Про це свідчить список бажаного озброєння, яке Україна надіслала до США. Це бойові вертольоти Black Hawk і Apache, винищувачі F-16 і F-18, ракетні системи дальнього радіуса дії, танки Abrams, низка безпілотників і боєприпасів. Але "люди насправді говорять про винищувачі F-18", – додає Ланге.

Новини за темою: Ексдиректор ЦРУ пояснив, що заважало Україні здійснити прорив влітку

Думка Залужного щодо контрнаступу

За даними ЗМІ, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний ніколи не був прихильником наступу без підтримки з повітря, і погодився на це лише "з політичних мотивів".

"Згодом великий контрнаступ, який мав привести до Мелітополя і Бердянська, зрештою скасували. Залужний, вирішивши атакувати невеликими підрозділами, зберіг життя своїх солдатів, убезпечив системи озброєння із Заходу і виграв важливий час. Україна, ймовірно, збирає ресурси для нового контрнаступу наступного року", – припускає медіа.

Однією з відправних точок, вважають журналісти, може стати плацдарм у Херсоні.

"Маючи необхідні винищувачі, бойові вертольоти й безпілотники, Україна могла б забезпечити достатню підтримку для просування своїх військ, тим більше, що в цьому регіоні майже немає російських укріплень. Це був би саме той контрнаступ, який, ймовірно, мав на увазі Залужний з самого початку", – уточнюється у публікації.

Надії України на контрнаступ не виправдалися, – Данілов

Сподівання України щодо контрнаступу не виправдалися. Це визнав секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Як повідомляє видання, політик стверджує, що наразі Україна намагається розблокувати нові пакети західної допомоги, зокрема в США.

"Це не означає, що перемога буде не на нашому боці. Принаймні якесь військове фінансування обов'язково буде", – сказав Данілов.

Новини за темою: Лінія фронту в Україні перетворилася на артилерійську дуель, – Зеленський

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням