USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Надії України на контрнаступ не виправдалися, – Данілов

Секретар РНБО також вважає, що старі "підручники" з війни, включно з натовськими, треба відправити назад в архів
Олексій Данілов

Колишній секретар РНБО Олексій Данілов

Джерело: ВВС Україна

Сподівання України щодо контрнаступу не виправдалися. Це визнав секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов, пише ВВС.

Як повідомляє видання, політик стверджує, що наразі Україна намагається розблокувати нові пакети західної допомоги, зокрема в США.

"Це не означає, що перемога буде не на нашому боці. Принаймні якесь військове фінансування обов'язково буде", – сказав чиновник.

У травні, напередодні контрнаступу, політик заявив BBC, що найближчі місяці представляють "історичну можливість".

"Розмірковуючи зараз над цими словами, сказав: "У травні кожен громадянин нашої країни хотів, щоб війна швидше закінчилася. Були надії, але вони не справдилися. Те, що ми два роки захищаємо свою країну, – це вже велика перемога", – уточнив Данілов.

Українські сили сподівалися повернути частину території, захоплених Росією під час її вторгнення в лютому 2022 року, а також перекрити російські лінії постачання до Криму.

Новини за темою: Ексдиректор ЦРУ пояснив, що заважало Україні здійснити прорив влітку

Але, не маючи переваги в повітрі та зіткнувшись із потужною російською обороною, їхні зусилля, схоже, зупинилися з настанням зими.

"Зусилля були надто оптимістичні. Люди інколи помиляються. Не можна все життя бути відмінником", – додав чиновник.

"Нинішня ситуація на передовій дуже складна"

"Старі "підручники" з війни, включно з натовськими, треба відправити назад в архів. Такої війни в Україні не було – ні в ХХ, ні в ХХІ столітті. Можу точно сказати, що ми не зупинимося й будемо продовжувати боротьбу за нашу свободу і незалежність", – наголосив Данілов.

Затримка допомоги США – "не трагедія"

Водночас секретар РНБО був надзвичайно впевнений, що американську оборонну допомогу схвалять, навіть якщо він не буде називати цифри того, на що Україна може сподіватися отримати.

Пакет у розмірі 60 мільярдів доларів зараз втягнутий у внутрішню партійну політику, а час до різдвяних канікул у Конгресі закінчується. Меншість законодавців-республіканців Сполучених Штатів Америки скептично налаштовані щодо подальшого надсилання коштів.

"Якщо трапиться так, що ми отримаємо подарунок до Різдва, будемо цьому раді. Але якщо це станеться трохи пізніше, то не варто робити з цього трагедію", – пояснив політик.

Відповідаючи на запитання, чи програє Україна війну, якщо допомога США припиниться, Данілов відмовився розглядати таку можливість, оскільки "правда на нашому боці".

"Путін знищить нас на очах людства? Він буде вбивати наших дітей, наших жінок, наших літніх чоловіків? І весь світ дивитиметься із заплющеними очима? Тоді має бути запитання: у якому світі ми живемо?" – резюмував секретар РНБО.

Україна й США розробляють нову військову стратегію

Американські та українські військові лідери шукають нову стратегію, яку можуть реалізувати на початку наступного року, щоб відновити позиції Києва. Про це пише New York Times.

За інформацією видання, поштовх до нового підходу з’явився після того, як багатомісячний контрнаступ України не досягнув своєї мети – повернення територій, втрачених внаслідок вторгнення російської армії, а також після кількох тижнів напружених зіткнень між високопоставленими американськими чиновниками та їхніми українськими колегами.

Новини за темою: Лінія фронту в Україні перетворилася на артилерійську дуель, – Зеленський
Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди