USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЗСУ зайшли на лівий берег Херсонщини, – ISW

Окупанти можуть вже не контролювати острови на річках Кінка та Чайка
ЗСУ контрнаступ
Джерело: відкриті джерела

Українські сили зайняли позиції на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

ЗСУ зайняли позиції на лівобережжі Дніпра на тій частині Херсонщини, яка наразі перебуває під окупацією і цьому є достатньо відеопідтверджень.

"Геолокаційні кадри, опубліковані російським мілблогером 22 квітня, виявляють, що українські сили зайняли позиції на березі Дніпра на північ від Олешок (7 км на південний захід від Херсона) і просунулися до північної околиці населеного пункту на трасі Е97, а також на захід від Дачі (10 км на південь від Херсона)", – йдеться в повідомленні.

Ці кадри також вказують на те, що окупанти можуть вже не контролювати острови на річках Кінка та Чайка, розташовані менш ніж за пів кілометра на північ від геолокаційних позицій українських військових біля Антонівського мосту.

Російські блогери стверджували 20 і 22 квітня, що українські сили утримують позиції на східному березі Херсонської області вже кілька тижнів і встановили стабільні лінії постачання до них та регулярно здійснюють вилазки в цьому районі – все це вказує на відсутність російського контролю над цим районом.

В ISW відзначили, що на карті бойових дій ще одного російського блогера стверджується, що російські сили не контролюють деякі острови в дельті Дніпра на південний захід від Херсона, що свідчить про можливе просування українських військ на ці острови.

Також у звіті ISW зазначається, що російські блогери скаржаться, що це стало можливим через надто повільний темп вогню російської артилерії, спричинений надмірною централізацією російського військового командування.

Разом з тим, за ворожими військами, найімовірніше, все ще залишаються такі міські райони, як Олешки та Нова Каховка. Там війська РФ ведуть оборону.

Джерело: відкриті джерела

Сценарій контрнаступу: Версія американського генерала

Контрнаступ ЗСУ розпочнеться вже за кілька тижнів і його головним завданням буде ізоляція окупованого Криму. Про це заявив колишній командувач військ США в Європі, генерал Бен Годжес, передає DW.

Він вважає, що українські військові розпочнуть наступ на "дуже вузькому відрізку Південного фронту, щоб пробити російську оборону, дійти до Азовського моря, перерізати сухопутний коридор та розпочати ізоляцію Криму".

Після цього, на думку генерала, за допомогою установок HIMARS та іншої високоточної далекобійної зброї ЗСУ почнуть бити по Севастополю та інших важливих об’єктах ворога на півострові.

"Це початок кінця для росіян у Криму", – сказав він.

Колишній командувач військ США в Європі вважає, за реалізації такого плану перемогти у війні проти окупантів Україна може до кінця поточного року, якщо західні партнери передадуть необхідне озброєння ЗСУ.

Що думає про контрнаступ Шмигаль?

Збройні сили України можуть почати контрнаступ для звільнення окупованих територій влітку. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю The Hill.

Він зазначив, що союзники України не тиснуть на неї в питанні наступу. Зараз найсильніший тиск відчувається зсередини країни.

"Усі наші друзі та партнери прекрасно розуміють, що для того, щоб перейти в контрнаступ, потрібно бути готовими до цього на 100%, якщо не більше", – наголосив глава уряду.

Новини за темою: Контрнаступ ЗСУ розпочнеться навесні: Стратегічна ціль – вбити клин на півдні

Водночас він зазначив, що витік секретних документів Пентагона ніяк не вплине на звільнення української території.

"Ми неодноразово доводили, що можемо це зробити. Ми просимо наших міжнародних партнерів про додаткові військові можливості, такі як танки, боєприпаси, літаки, бронетехніка", – додав він.

Росія очікує удару ЗСУ

Як повідомляє британська розвідка, останніми тижнями Росія продовжує будувати велику лінійну оборону в Запорізькій області на півдні України.

РФ уже завершила створення трьох рівнів оборонних зон приблизно на 120 км у цьому секторі. Вони складаються з передньої лінії передових бойових позицій, а потім двох зон майже безперервної більш складної оборони. Кожна зона знаходиться приблизно на 10–20 км позаду тієї, що попереду.

За даними британців, Росія, ймовірно, доклала значних зусиль для цих оборонних споруд, бо переконана, що Україна розглядає можливість атаки на місто Мелітополь.

Контрнаступ України

Україна та її союзники в очікуванні довгоочікуваного контрудару ЗСУ, який має принести чималі успіхи на полі бою. Однак, як заявив секретар РНБО Олексій Данілов, штаб головнокомандувача Збройних сил України ухвалюватиме рішення про початок запланованого контрнаступу в останній момент. Тому назвати точний період удару поки не можна.

Що стосується перспектив української атаки, то НАТО очікує, що головною метою майбутнього наступу Збройних сил може стати пробивання коридору в анексований Росією Крим.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція