USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Контракт на транзит російського газу після 2024 року навряд чи буде продовжений, – Галущенко

Війна унеможливила будь-які перемовини з цього приводу
газ, газові труби_1

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Україна та Росія мають невеликі шанси на те, щоб домовитися про продовження п'ятирічного контракту на транзит газу. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю Financial Times.

Він нагадав, що документ був підписаний у 2019 році. Всього через Україну транспортується до Європи майже 5% російського газу.

Галущенко зазначив, що країна готується до скорочення постачання газу.

Відповідаючи на питання, чи готова Україна пролонгувати угоду з Росією, враховуючи війну, міністр сказав: "Я справді не можу уявити, як це може бути на двосторонній основі".

Нагадаємо, наприкінці березня російський "Газпром" скоротив транзит газу в Європу через Україну приблизно на 15% до 36,2 млн куб. м

У грудні 2022 року німецька енергетична компанія RWE ініціювала арбітражний розгляд проти російського "Газпрому" (GAZP.MM) з приводу браку поставок газу.

У лютому 2023 року чеська енергетична група CEZ також ініціювала позов проти "Газпрому" у Міжнародному арбітражному суді Женеви.

"CEZ вимагає відшкодувати збиток розміром близько 1 мільярда крон (45,2 млн доларів), що виник у результаті значного недопостачання природного газу ТОВ "Газпром експорт" у 2022 році", – заявляли в компанії.

Чи вистачить Україні газу у майбутньому

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявляв, що газу власного видобутку вистачить, щоб пройти наступний опалювальний сезон без імпорту.

"Йдемо до того, що Україна зможе обійтися без імпортного газу. У 2023-му плануємо видобути 13,5 млрд куб. м газу. Також маємо певні очікування від приватних видобувників. Цього року українського газу буде достатньо, аби пройти опалювальний сезон 2023–2024 без імпорту. Але є воєнні ризики, тому "Нафтогаз" долучився до платформи спільних закупівель газу Aggregate EU", – пояснив голова правління.

І додав, якщо при негативному розвитку подій палива не вистачатиме, Україна зможе оперативно замовити потрібні нам обсяги. А взагалі Україна посідає друге місце в Європі за підтвердженими запасами газу й "маємо нарешті почати використовувати цей потенціал".

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму