USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Газу власного видобутку вистачить, щоб пройти наступну зиму, – Чернишов

Також у цьому опалювальному сезоні ціна на газ не зміниться
Олексій Чернишов

Олексій Чернишов

Джерело: Лівий берег

Газу власного видобутку вистачить, щоб пройти наступний опалювальний сезон без імпорту. Але є воєнні ризики, заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов.

При цьому зазначив, що впродовж шести місяців, з часу його очільництва "Нафтогазу", у компанії були готові до різних варіантів розвитку подій. Росія випустила сотні ракет, аби українці сиділи в темряві та холоді. Але попри все не припинили постачати газ до осель українців. 

"Йдемо до того, що Україна зможе обійтися без імпортного газу. У 2023-му плануємо видобути 13,5 млрд куб. м газу. Також маємо певні очікування від приватних видобувників. Цього року українського газу буде достатньо, аби пройти опалювальний сезон 2023–2024 без імпорту. Але є воєнні ризики, тому "Нафтогаз" долучився до платформи спільних закупівель газу Aggregate EU", – пояснив голова правління.

І додав, якщо при негативному розвитку подій палива не вистачатиме, Україна зможе оперативно замовити потрібні нам обсяги. А взагалі Україна посідає друге місце в Європі за підтвердженими запасами газу й "маємо нарешті почати використовувати цей потенціал".

Новини за темою: Ціни на газ у Європі влітку можуть ненадовго впасти нижче нуля, – Bloomberg

У цьому опалювальному сезоні ціна на газ не зміниться

Водночас Чернишов розповів про підготовку до опалювального сезону-2023/2024.

"17 квітня розпочалося закачування газу в підземні сховища. Наразі маємо 9,5 млрд куб. м ресурсу у ПСГ. У плані підготовки до опалювального сезону – працюємо над збільшенням власного видобутку. Системно та прозоро купуємо газ українських приватних видобувних компаній на Українській енергетичній біржі", – сказав чиновник.

На питання, що буде з ціною газу, Чернишов відповів, що для побутових клієнтів вона залишається незмінною – 7,96 грн за куб. м з 1 травня 2023 року по 1 травня 2024 року включно.

"Це рішення ухвалили з урахуванням воєнного стану та економічної ситуації в Україні. А взагалі, я мрію, щоб термін "підготовка до опалювального сезону" зник із порядку денного українців. Це має бути процес, який відбувається паралельно з повсякденним життям", – зазначив очільник компанії.

Новини за темою: Найпотужніша за останні роки: "Нафтогаз" заявив про запуск нової свердловини
Читайте також:
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі Надходження пального з Росії в порти інших країн упали вдвічі
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили
Данія цілком може отримувати паливо російського виробництва для своєї авіації, - ЗМІ Данія цілком може отримувати паливо російського виробництва для своєї авіації, - ЗМІ