USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

"Газпром" скоротив транзит газу через Україну

Прокачування знизилося приблизно на 15%
Газпром
Джерело: відкриті джерела

Російський "Газпром" скоротив транзит газу в Європу через Україну приблизно на 15% до 36,2 млн куб. м. Про це повідомляє російський РБК.

Зазначається, що за 24 березня через газовимірювальну станцію "Суджа" було подано 42,5 млн куб. м. За 25 березня планується подати 36,2 млн куб. м. Таким чином прокачування знизилося приблизно на 15%.

До речі, транзитна гілка через Україну залишається єдиним маршрутом поставок агресора в Центральну і Західну Європу.

Що було раніше

У грудні 2022 року німецька енергетична компанія RWE ініціювала арбітражний розгляд проти російського "Газпрому" (GAZP.MM) з приводу браку поставок газу, зазначив представник RWE. Цей крок було зроблено після того, як німецька енергокомпанія Uniper розпочала арбітражний процес, сподіваючись отримати мільярди євро як компенсацію від "Газпрому" за недопоставлені обсяги газу.

Частка RWE у постачанні російського газу була досить низькою: до 2022 року вона склала 15 терават-годин (ТВтч), а відтоді, як наприкінці лютого Росія почала війну проти України, ця цифра скоротилася до 4 ТВтч.

Uniper, яка на сьогодні зазнала збитків у розмірі близько 11,6 млрд євро, замінивши російські поставки, що припинилися з кінця серпня, має ризик у розмірі 200 ТВтч.

До того ж у лютому 2023 чеська енергетична група CEZ ініціювала позов проти російського газового монополіста "Газпром" у Міжнародному арбітражному суді Женеви і вимагає компенсації за скорочення постачань газу в 2022 році.

"CEZ вимагає відшкодувати збиток розміром близько 1 мільярда крон (45,2 млн доларів), що виник у результаті значного недопостачання природного газу ТОВ "Газпром експорт" у 2022 році", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що компанія купувала газ в основному через посередників, але також мала прямий контракт із "Газпромом" на невелику частину свого імпорту, який діяв до кінця 2022 року. У вересні 2022-го CEZ почала імпортувати зріджений природний газ через новий LNG-термінал, який відкрили у Нідерландах.

Читайте також:
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро Відновлення житлового фонду: ЄІБ розробляє для України програму вартістю 230 млн євро
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції