USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Кількість прихильників повної заборони УПЦ МП серед українців збільшилась, – опитування

Лише 19% опитаних громадян виступають за "більш м’який" підхід, який передбачає не повну заборону УПЦ МП
церква
Джерело: відкриті джерела

Кількість українців, які вважають за необхідне втручання в діяльність Української православної церкви (Московського патріархату), зросла до 85% (з 78% у грудні 2022 року). Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке з 26 травня по 5 червня проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Збільшилась також (з 54% до 66%) кількість респондентів, які є прихильниками повної заборони УПЦ МП в Україні. Ще 19% опитаних виступають за "більш м’який" підхід, який передбачає не повну заборону, а встановлення державного контролю та нагляду за цією церквою. У грудні 2022 року таких було 24%.

Водночас з 12% до 6% зменшилась кількість респондентів, на думку яких у діяльність УПЦ МП в Україні не варто втручатися, а достатньо лише розслідувати окремі можливі випадки правопорушень.

Джерело: КМІС

Новини за темою: Виселення УПЦ МП з Лаври: Комісія продовжує опечатувати корпуси, але віряни їм знову перешкоджають

Ситуація по регіонах країни

Так, у всіх регіонах України більшість населення (від 76% – на сході до 88% – на заході і в центрі) виступають за проактивну позицію держави в питанні діяльності УПЦ МП. Трохи менше тих, хто виступає за повну заборону – південь – 58% і схід – 50%.

А от 9% населення на півдні і 11% громадян на сході говорять про невтручання у діяльність УПЦ МП.

Джерело: КМІС

 

Новини за темою: Депутати Закарпатської облради заборонили діяльність УПЦ МП на території області

Позбавлення УПЦ МП права на землю

В Україні низка громад та областей приймають рішення щодо позбавлення УПЦ МП права користування земельними ділянками.

Нагадаємо, що національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав із 29 березня договір оренди з монастирем у складі УПЦ МП.

5 червня комісія Міністерства культури та інформполітики завершила роботу з інвентаризації та приймання майна Києво-Печерської лаври. Повідомлялось, що УПЦ МП протягом трьох днів мала покинути монастир.

Читайте також:
У Німеччині з ножем напали на 15-річного українця: Хлопця госпіталізували, а нападника - шукають У Німеччині з ножем напали на 15-річного українця: Хлопця госпіталізували, а нападника - шукають
Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування
55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження 55% українців згодні з підвищенням тарифів на світло задля ремонту зруйнованих об’єктів інфраструктури, – дослідження
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи