USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Депутати Закарпатської облради заборонили діяльність УПЦ МП на території області

01.06.2023 15:41 337
Розповідаємо все що відомо
УПЦ МП
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні низка громад та областей приймають рішення щодо позбавлення УПЦ МП права користування земельними ділянками. Які регіони вже прийняли відповідні рішення – розповідаємо в нашому матеріалі.

Закарпатська область

1 червня на Закарпатті заборонили діяльність релігійних організацій, пов’язаних із РФ. Також заборона сягає й інших громадських організацій, зокрема, які будь-яким чином мають відношення до Кремля. Про це інформує обласна рада.

Відповідне рішення "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері діяльності громадських та релігійних організацій на території Закарпатської області" щойно підтримали депутати обласної ради.

"Заборонити на території Закарпатської області діяльність релігійних, церковних, громадських та інших організацій, які співпрацюють або пов’язані з країною-агресором Російською Федерацією", – йдеться в документі.

До заборони у рішенні депутати додають рекомендації правоохоронним органам забезпечити швидке та дієве реагування на виявлення фактів ведення антиукраїнської пропаганди з боку представників релігійних, громадських та інших організацій.

Чернівецька область

16 травня депутати Чернівецької обласної ради вважають діяльність релігійних організацій (об’єднань), які мають доведений церковно-канонічний зв’язок з країною-агресором (Росією), забороненою на території Чернівецької області. За це проголосували сьогодні під час засідання ХІІ чергової сесії 40 обласних обранців, інформує пресслужба облради.

"Своїм рішенням депутати пропонують Верховній Раді України, відповідно до ст. 93 Конституції України визначити законопроєкти, які стосуються законності функціонування релігійних організацій, мають доведений церковно-канонічний зв’язок з країною-агресором, як актуальні для їх позачергового розгляду та прийняття", – йдеться в повідомленні.

Рекомендації отримала й обласна державна адміністрація. Зокрема, здійснити аналіз та вжити відповідних заходів щодо законності використання культових будівель та майна державної власності, переданих у власність (повернутих у безоплатне користування) релігійним організаціям (громадам), які мають доведений церковно-канонічний зв’язок з країною-агресором.

Рішення "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій на території Чернівецької області" буде надіслано усім головам територіальних громад краю до відома та врахування в роботі. Їм рекомендують припинити договори оренди нерухомого майна, земельних ділянок з релігійними організаціями (громадами), які мають доведений церковно-канонічний зв’язок з країною-агресором, та заборони користування майном, що є власністю сільських, селищних, міських територіальних громад. 

Рішення Чернівецької міськради

У Чернівцях УПЦ МП позбавили права користування 22 земельними ділянками у громаді. Таке рішення прийняли на сесії міськради, повідомляє "Суспільне".

Права користування землею позбавили 22 храми УПЦ МП у Чернівецькій громаді. Йдеться, зокрема, й про Кафедральний собор поблизу Соборної площі, Свято-Миколаївський храм на вулиці Руській, церкву на проспекті Незалежності, чоловічий монастир "Гореча" та жіночий монастир на вулиці Буковинській. 

"За" проголосували 28 депутатів. Проти не голосував ніхто.

До речі, 10 квітня на платформі електронних петицій опублікували петицію, в якій пропонували розірвати усі договори міста з релігійною громадою УПЦ МП. Петиція зібрала вдвічі більше необхідних голосів.

27 грудня 2022 року під час засідання ХІ сесії обласної ради депутати звернулися до Верховної Ради, президента України та Кабінету міністрів щодо заборони діяльності Української православної церкви в єдності з Московським патріархатом, релігійних організацій з центром в країні-агресорі на території України.

Вінницька область

Вінницька облрада припинила договори оренди нерухомого майна, земельних ділянок та заборонила будь-яке користування майном, що є спільною власністю територіальних громад області, з релігійними організаціями УПЦ МП.

За відповідне рішення проголосували 54 із 60 присутніх на сесії.

Окрім того, депутати ухвалили звернення до Верховної Ради щодо невідкладного розгляду проєктів законів "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій" та "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій".

Київщина

УПЦ МП позбавили права користування землями у Броварській громаді. Про це повідомив заступник голови Броварської районної державної адміністрації Олексій Дорошенко.

"Йдеться про чотири земельних ділянки, на яких розташовано п'ять храмів. На початок широкомасштабної російської агресії в лютому минулого року до ПЦУ належало лише чотири храми в Броварській громаді, яка складається з Броварів та сіл Требухів та Княжичі. Ще 11 парафій мали підпорядкування УПЦ. За рік все суттєво змінилося: в УПЦ залишилося лише п'ять храмів, а громади ПЦУ володіють вже 10-ма", – йдеться у дописі.

Рішення щодо позбавлення УПЦ МП права користування земельними ділянками прийняли і в Білій Церкві. Там позбавили права на користування землями 13 храмів УПЦ МП.

Духовенство має 10 днів, щоб покинути приміщення.

Житомирська область

Депутати Житомирської обласної ради проголосували за звернення до президента та Кабінету міністрів щодо припинення договорів оренди з релігійними організаціями, які керуються з Росії. Питання розглядали на черговій сесії обласної ради.

"За" звернення проголосували 39 депутатів, 1 – "проти".

Окрім того, депутати розглядали питання "Про діяльність Української православної церкви, яка має церковно-канонічний зв'язок із Російською православною церквою". Йдеться про звернення до президента України щодо заборони діяльності УПЦ МП, яка має зв'язок із Російською православною церквою, на території області і, відповідно, України.

За нього проголосували 40 депутатів.

Суми

26 квітня у Сумах відбулося засідання сесії Сумської міськради. На ньому депутати голосували за проєкти рішень щодо позбавлення Української православної церкви Московського патріархату права користуватися землями громади. Про це передає "Суспільне".

Ініціаторами питання були чотири фракції: "Європейська солідарність", "Слуга народу", "Батьківщина" та "Сила і честь".

Волинська область

Волинська обласна рада 11 квітня проголосувала за заборону діяльності Української православної церкви Московського патріархату на території регіону, повідомляє "Суспільне".

Проєкт рішення про заборону УПЦ МП на території Волині підтримали 54 депутати. Рішення ухвалили одноголосно.

Як зазначається, депутати також підтримали текст звернення до вірян УПЦ із закликом розірвати будь-які зв’язки з Російською православною церквою.

Рівненська область

Рівненська обласна рада підтримала заборону Української православної церкви Московського патріархату в регіоні, а Рівненська міська рада припинила для цієї церкви право на користування земельними ділянками на території громади. Про це повідомив міський голова Рівного Олександр Третяк.

На засідання депутатів Рівненської обласної ради прийшов єпископ Рівненський та Острозький УПЦ МП Пимен. Він закликав не забороняти УПЦ МП та заявив, що його церква навіть у разі заборони "працюватиме в підпіллі".

Водночас депутати Рівненської міськради також звернулися до державних органів, закликавши заборонити діяльність УПЦ МП в Україні.

Новини за темою: У Дніпрі священнику УПЦ МП, який розбещував своїх неповнолітніх дочок, обрали запобіжний захід

"Неприпустимо, щоб під час війни в державі функціонувала церква, яка благословляє російських солдатів на вбивства українців", – наголосив Третяк.

Хмельницька область

2 квітня у Хмельницькому в одній із церков УПЦ МП стався скандал. Там священники побили військового, який начебто почав буянити в храмі. Відповідне відео з'явилося в Telegram-каналах у неділю вранці, пізніше ситуацію прокоментували в поліції.

Згодом Хмельницька міськрада позбавила УПЦ права на земельну ділянку території Свято-Покровського собору. Рішення ухвалили одноголосно 38 присутніх депутатів.

Також на сесії проголосували за припинення права користування земельною ділянкою всім релігійним організаціям у громаді, що належать УПЦ МП.

У Кам'янці-Подільському ухвалили рішення про припинення договорів оренди чи користування УПЦ МП церковними спорудами, які перебувають у державній власності. А ось у Львові припинили діяльність храмів УПЦ МП.

Читайте також:
СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України СБУ взялася за клірика УПЦ (МП), який закликав молитися за рашистів у війні проти України
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
"Під прикриттям" УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні: Викрито агентурну мережу ФСБ
Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці Героїзував рашистів: Клірику УПЦ (МП) з Черкащини загрожує восьми років в'язниці