USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи

Начальник Куп'янської РВА зауважує, що раз на тиждень мешканці з'являються в населених пунктах – "тобто ілюзія мирного життя трохи є"
Куп'янський район
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Куп'янському районі Харківської області зі 135 тисяч жителів, які жили в місцевості до повномасштабного вторгнення Росії, лишаються 35 тисяч людей. Дехто, хто виїхав у межах обов'язкові евакуації, намагаються повернутися, щоб посадити городи, розповів  в ефірі "Суспільне. Студія" начальник Куп'янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

Посадовиць зазначає, що нині люди не дуже охочі евакуюватися.

"Ті, хто бажав виїхати, вважав це за потрібне, повиїжджали. Просто зараз почалася ця "городня" пора, і деякі намагаються повернутися в ті населені пункти, звідки здійснюється обов'язкова евакуація, щоб засадити город і поїхати. Отак-от раз на тиждень люди потім з'являються, щоб його обробляти – тобто ілюзія мирного життя трохи є", – пояснює Канашевич.

Водночас додає, що ситуація в районі лишається незмінною. Єдине – трохи розширилася географія штурмових дій від російських окупантів.

"Це в напрямку населеного пункту Піщаного. Від Синьківки до Кислівки, від Кислівки через Табаївку до Берестового ворог постійно здійснює штурмові дії. Штурми мають різну інтенсивність, але можна зазначити, що протягом останнього тижня їхні дії трішки пожвавішали, і часом противники намагаються по трьох-чотирьох напрямках за добу штурмувати", – каже очільник РВА.

Канашевич запевняє: натепер жодного успіху вороги не мають – усі українські позиції залишаються за ними. ЗСУ перебувають на місцях і дають гідну відсіч на цих напрямках.

Новини за темою: Обстановка суттєво загострилася, – Сирський розповів про бої на Харківщині

Ситуація на Куп'янському напрямку

У СтратКомі ЗСУ підтверджують, що на Куп’янському напрямку наші воїни відбивають атаки в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Берестове, Харківської області; Стельмахівка, Андріївка Луганської області. Відбулося 19 бойових зіткнень за добу в районах Синьківка, Іванівка, Берестове, Стельмахівка, Новоігорівка, Макіївка.

Натомість аналітики ISW вказують, що російські наступальні операції вздовж кордону України та РФ у районі Харківської області, ймовірно, мають стратегічну мету – скувати українські сили на цьому напрямку, щоб забезпечити наступ в інших районах східної України. 

Адже російські війська прагнули скористатися можливостями для просування на кількох ділянках лінії фронту на сході України через нестачу українських сил і техніки в останні тижні, досягнувши тактичних успіхів на північний захід і захід від Авдіївки, а також активізувавши зусилля у напрямку Часового Яру.

Відновлення наступальних зусиль на півночі Харківської області та досягнення навіть тактично значущих успіхів може призвести до того, що українське військове командування спрямує сили та техніку для оборони на північ від Харкова, які могло б використовувати в інших місцях.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі