USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Більшість українських біженців готові повернутися з Європи додому, – опитування

34% респондентів готові повернутися, якщо нормально працюватиме критична інфраструктура
молодь українці
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

66% опитаних українських біженців у Німеччині, Польщі та Чехії готові повернутися додому, якщо для цього будуть відповідні умови. Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології наприкінці квітня цього року.

За даними дослідження, більшість опитаних українських біженців (66%) скоріше або повністю задоволені своїми нинішніми умовами проживання у новій країні. З них 28% – повністю задоволені, 38% – скоріше задоволені, решта – незадоволені.

"7% стверджують, що вже мають громадянство іншої, крім України, держави. Ще 12% подали документи та чекають на рішення. Не подавали й не планують цього робити – 34%. Водночас майже половина респондентів – 45% – хоч і не подавали документи, але загалом хотіли б отримати громадянство іншої країни", – йдеться в опитуванні.

Соціологи також кажуть, що найбільше респондентів готові повернутися, якщо нормально працюватиме критична інфраструктура (34%) й буде безпечно (34%).

26% умовами для повернення назвали вирішене житлове питання, ще стільки ж – завершення повномасштабної війни. Інші респонденти говорили про можливість знайти роботу (16%) й умови для дітей відвідувати школу/садок (13%).

Разом з тим науковці проаналізували відповіді на питання щодо задоволеності життям за кордоном, громадянства та бажаних умов для повернення додому, щоб оцінити, яка частка українських біженців зрештою повернуться на батьківщину.

Експерти зважали на те, що повернутися можуть, імовірніше, люди, які водночас не мали й не подавали документи на громадянство іншої країни, які не повністю задоволені умовами життя в новій країні, висловлюють певні умови для повернення (і не відповідають "планую надовго залишатися").

"Відповідно до такого підходу рівно половина респондентів (50%) є тими, хто більш імовірно може повернутися в Україну. Проте, враховуючи відповіді респондентів на запитання далі щодо інтересу до України, зазначена оцінка скоріше є оптимістичним сценарієм у поточних умовах", – додали соціологи.

Новини за темою: Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, – Стефанішина

Українські біженці в Європі

Зауважимо, в грудні 2023 року кількість українських біженців, які отримали статус тимчасового захисту в Європейському Союзі, зросла на 37,6 тисячі осіб, досягнувши понад 4 мільйони.

Найбільше зростання спостерігалося в Німеччині, Чехії та Іспанії, що свідчить про продовження міграційної кризи, спричиненої війною в Україні. Натомість в Італії, Франції та Польщі спостерігали невелике зниження.

До того ж війна в Україні змусила покинути свої домівки більше ніж 16 млн осіб. Близько 1,2–1,7 млн українців обрали напрям на схід до Російської Федерації.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі