USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Кількість хворих на рак людей віком до 50 років збільшилась на 80%, – дослідження

До 2030 року це число може зрости ще на 20%
пацієнт онковідділення
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Учені з Медичної школи Чжецзянського університету, Кембридзького університету, Школи громадської охорони здоров'я Гарвардського університету, Університету Единбурга та інших інститутів провели масштабне дослідження, яке показало, що за 30 років кількість хворих на рак у людей молодших за 50 років зросла на 80%, пише The Guardian.

Так, кількість хворих зросла з 1,82 мільйона в 1990-му до 3,26 мільйона у 2019 році. А померлих від раку дорослих віком 30, 40 років або молодше зросла на 27%. Зараз від раку щороку помирає понад мільйон людей віком до 50 років.

Причини цього зростання вчені не називають, але припускають, що до них належать погане харчування, вживання алкоголю та куріння, а також малорухливий спосіб життя та ожиріння.

"З 1990 року захворюваність та смертність від раку на ранніх стадіях суттєво зросли у всьому світі. Заохочення здорового способу життя, включаючи здорове харчування, обмеження споживання тютюну та алкоголю та відповідну активність на свіжому повітрі може знизити кількість випадків раку на ранніх стадіях", – йдеться у дослідженні.

Попередні дослідження показали, що захворюваність на рак у дорослих до 50 років зростає в різних частинах світу за останні кілька десятиліть. У новому дослідженні вчені вперше зосередили свою увагу на проблемі в глобальному масштабі та ризиках для молодих людей.

Які дані отримали науковці?

Науковці проаналізували дані з 204 країн, що охоплюють 29 типів раку і вивчили нові випадки, випадки смерті, наслідки для здоров'я та супутні фактори ризику для людей віком від 14 до 49 років. Набір даних охоплював період із 1990-го по 2019 рік.

У 2019 році кількість нових хворих серед людей молодше 50 років становила 3,26 мільйона, що на 79% більше, ніж у 1990 році. На рак молочної залози припадає найбільше хворих та пов'язаних з ним смертей: 13,7 та 3,5 на кожні 100 тисяч населення планети відповідно.

Новини за темою: В Україні можна буде діагностувати рак за допомогою цифрових технологій

У 2019 році від раку померло загалом 1,06 мільйона людей віком до 50 років, що на 27% більше, ніж у 1990 році. Найчастіше на рак хворіли жителі Північної Америки, Океанії та Західної Європи, а найбільше смертей було в Океанії, Східній Європі та Центральній Азії.

Ґрунтуючись на тенденціях, що спостерігаються за останні три десятиліття, дослідники підрахували, що до 2030 року глобальна кількість нових хворих на рак з раннім початком і пов'язаних з ними смертей зросте ще на 31% і 21% відповідно, причому найбільшого ризику схильні люди у віці 40 років.

Раніше

Дослідники зі Стенфорда винайшли дивну нову молекулу. Вона може допомогти у виготовленні ліків, які озброюють гени та змушують ракові захворювання працювати проти самих себе, повідомляє The New York Times.

Так, вчені встановили, що в кожному ракові є молекули, що стимулюють смертельний і неконтрольований ріст.

За останні роки прогрес у дослідженнях лікування раку змінив свою лінію.

Як справи з дослідженнями раку в Україні?

У червні в Україні стартувала Національна програма з впровадження цифрової технології діагностики раку, за допомогою якої можна буде виявити злоякісні утворення та визначити точний діагноз вдвічі швидше. Про це поінформували в пресслужбі Міжнародного фонду медичних інновацій (IMIF).

"Це рятуватиме тисячі життів щороку та полегшить страждання пацієнтів в очікуванні діагнозу", – йдеться у повідомлені.

Читайте також:
Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри Надія на лікування: Велика Британія почала тестувати першу у світі вакцину проти раку шкіри
Нестабільний графік роботи в молодому віці може вплинути на ваше здоров'я в майбутньому, - учені Нестабільний графік роботи в молодому віці може вплинути на ваше здоров'я в майбутньому, - учені
Агенти російського ГРУ могли впливати на американських розвідників секретною зброєю, яка викликає Агенти російського ГРУ могли впливати на американських розвідників секретною зброєю, яка викликає "гаванський синдром", – розслідування
Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених Рятуючи захисників: На Полтавщині роблять унікальні медичні інструменти для вилучення уламків з тіл поранених