USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Американські дослідники знайшли нові молекули. Як це допоможе боротися з раком

Вчені кажуть, що це "потенційно новий спосіб звернути рак проти самого себе"
нова молекула
Нова молекула
Джерело: The New York Times

Дослідники зі Стенфорда винайшли дивну нову молекулу. Вона може допомогти у виготовленні ліків, які озброюють гени та змушують ракові захворювання працювати проти самих себе, повідомляє The New York Times.

Так, вчені встановили, що в кожному ракові є молекули, що стимулюють смертельний і неконтрольований ріст.

"Що, якби вчені змогли під'єднати ці молекули до інших, які змушують клітини самознищуватися? Чи можуть самі рушії виживання раку натомість активувати програму його знищення? Ця ідея прийшла як прозріння до доктора Джеральда Кребтрі, біолога розвитку зі Стенфорда, кілька років тому під час прогулянки секвоями біля його дому в горах Санта-Крус. "Я побіг додому", до встановлених норм сказав дослідник, захоплений цією ідеєю та плануючи, як її реалізувати.

Нині засновник компанії Foghorn Therapeutics, яка розробляє ліки проти раку, доктор Кребтрі разом з професором хімічної та системної біології зі Стенфордського університету Натанаелем С. Греєм і їхніми колегами повідомляють, що зробили те, що вчений собі уявляв під час цієї прогулянки. Хоча ця концепція далека від препарату, який можна було б давати хворим на рак, однак може стати мішенню для розробників ліків у майбутньому.

"Це дуже круто! Молекула перетворює те, що потрібне раковій клітині, щоб залишитися живою, на щось, що її вбиває, як зміна вашого вітаміну на отруту", – зробив порівняння професор фармацевтичної хімії Каліфорнійського університету в Сан-Франциско Джейсон Гествікі.

Водночас директор Центру геноміки раку Національного інституту раку, доктор Луї Штауд додав, що це "потенційно новий спосіб звернути рак проти самого себе".

Прогрес у сфері дослідження раку

За останні роки прогрес у дослідженнях лікування раку змінив свою лінію.

До прикладу, у лабораторних експериментах із клітинами раку крові, дифузної великоклітинної В-клітинної лімфоми, дослідники розробили та побудували молекули, які з’єднали два білки: BCL6, мутований білок, на який рак покладається, щоб агресивно рости та виживати, та нормальний клітинний білок, який вмикає будь-які гени, до яких наближається.

Нова конструкція, молекула у формі гантелі, не схожа ні на що в природі. BCL6 на одному кінці гантелі направляє молекулу до генів клітинної смерті, які є частиною ДНК кожної клітини та використовуються для позбавлення від клітин, які більше не потрібні. Але коли у людини дифузна великоклітинна В-клітинна лімфома, BCL6 вимикає ці гени загибелі клітин, роблячи клітини фактично безсмертними.

Коли гантель, керуючись BCL6, наближається до генів смерті клітини, нормальний білок на кінці гантелі активує ці гени смерті. На відміну від інших процесів у клітині, які можна повернути назад, включення генів клітинної смерті є незворотним.

Як працює концепція

Новий підхід може бути кращим у порівнянні з важким завданням використання ліків для блокування всіх молекул BCL6. З гантелеподібними молекулами достатньо перекрутити лише частину молекул BCL6, щоб убити клітини.

Концепція потенційно може спрацювати для половини всіх видів раку, які мають відомі мутації, що призводять до білків, які стимулюють ріст, прокоментував доктор Кребтрі. А оскільки лікування ґрунтується на мутованих білках, що виробляються раковими клітинами, воно може бути надзвичайно специфічним і не шкодити здоровим клітинам.

Головний ефект експериментального лікування полягав у активації генів клітинної смерті. Група випробувала свою гібридну молекулу на мишах, де вона здавалася безпечною. Але, зазначив доктор Штаудт, "люди дуже відрізняються від мишей".

Натомість інші доктори стверджують, що створене Кребтрі, "не є ліками і все ще попереду".

Як справи з дослідженнями раку в Україні?

У червні в Україні стартувала Національна програма з впровадження цифрової технології діагностики раку, за допомогою якої можна буде виявити злоякісні утворення та визначити точний діагноз вдвічі швидше. Про це поінформували в пресслужбі Міжнародного фонду медичних інновацій (IMIF).

"Це рятуватиме тисячі життів щороку та полегшить страждання пацієнтів в очікуванні діагнозу", – йдеться у повідомлені.

Новини за темою: Без яйцеклітин і сперматозоїдів: Вчені створили синтетичні людські ембріони
Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі