USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Кабмін перетворив "Енергоатом" на акціонерне товариство

Така корпоратизація держпідприємств є обовʼязком України в межах Угоди про асоціацію з ЄС
Енергоатом
"Енергоатом"
Джерело: відкриті джерела

Уряд ухвалив рішення про перетворення ДП "Енергоатом" на акціонерне товариство. 100% акцій тепер належатимуть державі, вся власність "Енергоатому" збережеться, повідомили в пресслужбі Міністерства економіки.

Кабмін затвердив статут акціонерного товариства, положення про наглядову раду та положення про принципи формування наглядової ради.

"Згідно з рішенням Уряду, акціонерне товариство є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов’язків ДП "Енергоатом" із дня державної реєстрації товариства. 100% акцій, які будуть належати Уряду не підлягатимуть приватизації, або іншому виду відчуження", – йдеться дописі.

Також призначили тимчасових виконувачів обовʼязків членів правління АТ "Енергоатом".

Така корпоратизація держпідприємств є обовʼязком України в межах Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Трішки про "Енергоатом"

"Енергоатом" уклав угоду з американською компанією Holtec International про будівництво в Україні до 20 атомних енергоблоків з реакторами SMR-160. Це легководний реактор під тиском потужністю 160 МВт, який використовує як паливо низькозбагачений уран. 

21 квітня президент "Енергоатому" Петро Котін і президент та виконавчий директор компанії Holtec International Кріс Сінгх підписали угоду про співробітництво у розгортанні малих модульних реакторів.

Котін підписав договір в Києві, а Сінгх – у Камдені, штат Нью-Джерсі, США. На церемонії також були присутні міністр енергетики України Герман Галущенко та віцепрезидент Holtec International з питань діяльності в Україні Ріаз Аван.

Новини за темою: Мільйонні збитки: ВАКС визначив запобіжний захід директору філії "Енергоатому"

Згодом стало відомо, що очільник компанії Петро Котін під час повномасштабного вторгнення оселився у маєтку з басейном за 7 млн гривень, який офіційно йому не належить. Про це йдеться у розслідуванні проєкту "Радіо Свобода" "Схеми".

Журналістам вдалося знайти цей будинок завдяки соцмережам доньки Котіна, яка регулярно публікує звідти фото. Також розслідувачі простежили за службовою автівкою, якою глава "Енергоатому" їздить на роботу.

Котін керує "Енергоатомом" із 2020 року. Наприкінці грудня, за даними "Схем", спливає контракт Котіна з "Енергоатомом", але його можуть продовжити. "Енергоатом", згідно із законом, має трансформуватися в акціонерне товариство. Коли це відбудеться, за інформацією ЗМІ, Котін має всі шанси стати очільником уже реформованого підприємства. Це окремо визначатиме Кабмін на своєму засіданні.

Нагадаємо, гендиректору підрозділу держпідприємства НАЕК "Енергоатом", який підозрюється у завданні майже 100 млн гривень збитків державі при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива, суд обрав запобіжний захід – застава у розмірі 7 млн гривень.

Читайте також:
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси Кабмін хоче заборонити купувати ліки через маркетплейси
Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших: Кабмін виділив на ремонт понад 7 млрд гривень
Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили Міністр розвитку Німеччини 16 годин добиралася до Києва, щоб зустрітися з віцепрем'єром Кубраковим, а його звільнили