USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Іран продовжує будівництво заводів з виробництва безпілотників у Білорусі та Росії, – ISW

В Ірані колосальні економічні проблеми. Тому Тегеран хапається за будь-яку можливість заробити гроші
Іран
Джерело: відкриті джерела

Іран продовжує будівництво заводів з виробництва безпілотників у Білорусі та Росії. Це допоможе країні-агресорці швидше отримувати безпілотники для атак по Україні та забезпечить Тегерану численні економічні та військові вигоди, пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Розширення співробітництва

Економіка Ірану сьогодні переживає стагнацію. Станом на кінець липня рівень інфляції в країні складає 47,5%. Національна валюта – ріал – суттєво послабилася і 1 долар наразі коштує 500 тисяч ріалів. 

Саме тому Ірану конче необхідні гроші. Тож Тегеран розраховує на те, що Росія розплачуватиметься за безпілотники готівкою. І саме тому Іран зацікавлений у розширенні співробітництва у сфері безпілотників.

Аналітики нагадали, що начальник Генерального штабу збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Багері закликав до розширення оборонно-промислового співробітництва між Тегераном і Мінськом під час зустрічі з міністром оборони Білорусі. І 31 липня була підписана угода між країнами про військову співпрацю.

Новини за темою: Розвідка США розповіла, як завод "Шахедів" у РФ вплине на війну в Україні

У травні 2023 року Україна заявляла, що іранські інженери досліджують, як переобладнати заводи в Гомелі на заводи з виробництва безпілотників. У червні адміністрація президента США Джо Байдена повідомила, що Іран допомагає Росії побудувати завод з виробництва безпілотників в Алабузі.

"Виробництво іранських безпілотників у Білорусі та Росії піде на користь як Росії, так і Ірану: Росія виграє, придбавши іранські безпілотники для свого вторгнення в Україну. Ізраїльські та українські ЗМІ відзначають, що будівництво іранського заводу безпілотників у Білорусі полегшить "логістичні проблеми", з якими стикається Росія під час транспортування іранських безпілотників до Росії через Близький Схід", – йдеться у звіті.

Завод у Росії

Нагадаємо, у Татарстані розгорнуто масштабне виробництво "Шахедів". Ударні дрони-камікадзе виробляють у спеціальній економічній зоні "Алабуга", вже 2024 року планується перенести виготовлення частини деталей на територію РФ, а потім автоматизувати виробництво.

Також в "Алабузі" збираються робити двигуни. Повний перехід на російські комплектуючі іранською "франшизою" планується завершити за два-три роки.

За даними журналістів, до складання іранських дронів РФ залучила кілька сотень студентів коледжу "Алабуга Політех".

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням