USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Розвідка США розповіла, як завод "Шахедів" у РФ вплине на війну в Україні

Завод забезпечить Росію запасом безпілотників, який буде "на порядки більше" тієї кількості, яку вона до цього часу закупила в Ірану
шахед дрон
Джерело: відкриті джерела

Росія за допомогою Ірану будує завод з виробництва безпілотників, який може істотно вплинути на війну в Україні після завершення будівництва. Про це повідомляє CNN, посилаючись на представників розвідки США.

Відзначається, що завод забезпечить Росію запасом безпілотників, який буде "на порядки більше" тієї кількості, яку вона до цього часу закупила в Ірану.

Аналітики відзначають, що будівництво заводу завершиться до початку наступного року. Вони також стверджують, що Тегеран регулярно переправляє обладнання у РФ, щоб допомогти в будівництві об'єкта.

У розвідці Сполучених Штатів додали: на сьогодні вважається, що Іран надав Росії понад 400 безпілотників Shahed 131, 136 і Mohajer – запаси, які Росія майже повністю виснажила.

Також США стверджують, що існують "неспростовні докази" того, що безпілотники, якими Москва атакує Україну, належать Тегерану, незважаючи на неодноразові спростування Ірану щодо того, що він постачає обладнання Росії для використання в Україні.

За словами аналітиків, Тегеран може також почати поставки в Росію нової моделі безпілотників Shahed 101. Відзначається, що ці безпілотники менші і легші, ніж Shahed 131, вони більш компактні і їх легше транспортувати. 

На думку аналітиків, Ірану вигідно постачати РФ військову техніку, тому що він може продемонструвати свою зброю міжнародним покупцям, а натомість отримує від Росії гроші і підтримку своїх космічних і ракетних програм. Щодо надання балістичних ракет, то це означало б "монументальну" ескалацію підтримки Тегераном війни Росії, вважають аналітики, і неясно, чи готовий Іран піти на такий ризик на цьому етапі конфлікту.

Що відомо про виробництво "Шахедів" у Росії

4 липня повідомлялося, що у Татарстані розгорнуто масштабне виробництво "Шахедів". Ударні дрони-камікадзе виробляють у спеціальній економічній зоні "Алабуга", вже 2024 року планується перенести виготовлення частини деталей на територію РФ, а потім автоматизувати виробництво.

Також в "Алабузі" збираються робити двигуни. Повний перехід на російські комплектуючі іранською "франшизою" планується завершити за два-три роки.

За даними журналістів, до складання іранських дронів РФ залучила кілька сотень студентів коледжу "Алабуга Політех".

Спочатку до роботи залучали переважно підлітків 15–17 років. Зараз же складанням дронів займаються студенти всіх курсів. Тим, кого залучають до складання безпілотників, заборонено говорити про те, чим вони займаються, під загрозою відрахування.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську