USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Греція готова надати Україні С-300 за умови, якщо США розмістять ЗРК Patriot на Криті

Раніше Афіни не мали наміру відправляти в Україну зенітно-ракетні комплекси С-300 російського виробництва
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністр оборони Греції Ніколаос Панайотопулос заявив, що країна може передати Україні грецькі зенітно-ракетні комплекси С-300 в разі, якщо Сполучені Штати розмістять замість них на Криті свої ЗРК Patriot. Про це повідомляє грецьке видання Pronews.gr.

"Якщо США встановлять на острові (Крит) систему Patriot і після того, як вона буде інтегрована – з’єднана з національною системою протиповітряної оборони, то С-300 можна буде зняти. Така ж процедура застосовується до будь-якої іншої системи протиповітряної оборони російського виробництва, яку вони, можливо, захочуть направити в Україну", – сказав Панайотопулос на нараді в Міноборони.

Видання зазначає, що зі слів Панайотопулоса випливає: в разі надання американських засобів ППО Греція може відправити в Україну інші засоби ППО російського виробництва – "Тор-М1" та "Оса-АКМ".

Також грецькі журналісти зазначають, що міністр оборони говорив не про купівлю Patriot, а лише про їхнє встановлення Сполученими Штатами, що означає: ці системи ППО на Криті перебуватимуть під американським контролем.

Ще у вересні прем’єр Кіріакос Міцотакіс стверджував, що Греція не має наміру відправляти в Україну зенітно-ракетні комплекси С-300 російського виробництва, оскільки не хоче послаблювати власну оборону.

Натомість, як відомо, Греція передала Україні старі БМП-1 взамін на німецькі бронемашини типу Marder1A3.

Для чого Україні потрібні ЗРК Patriot 

Про це ми писали в нашому великому матеріалі – "Рішення, яке може змінити все: Чому Україна дуже чекає на MIM-104 Patriot".

Наразі MIM-104 Patriot – це одна із найефективніших та найпотужніших систем ППО у світі.

Важливо те, що "Патріоти" спеціалізуються у тому числі на захисті повітряного простору від балістичних і крилатих ракет. Зі збиттям яких у України зараз є перманентні проблеми.

Основне завдання цього зенітно-ракетного комплексу – прикриття великих адміністративно-промислових центрів та військових баз від усіх існуючих засобів повітряного нападу в умовах сильної електронної протидії супротивника.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg
США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі США підвищують мита на імпорт товарів з Китаю: Обмеження зачеплять й електромобілі