USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Рішення, яке може змінити все: Чому Україна дуже чекає на MIM-104 Patriot

На цю новину чекали дуже довго. Ще на початку війни вона здавалась нереальною. Проте, схоже, ситуація змінюється. Розповідаємо, чому можлива поява ЗРК Patriot в Україні – це дуже важливо
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

США завершують підготовку плану щодо передачі Україні систем протиракетної оборони Patriot. За даними CNN, рішення може бути ухвалено вже цього тижня. 

План має бути узгоджений міністром оборони Ллойдом Остіном, тільки тоді його передадуть на підпис президенту Джо Байдену. У якого, як пише WP, є ряд запитань, на які він очікує відповіді, перед тим як схвалити саму передачу. Йдеться про навчання, технічне обслуговування, законність передачі та вплив на військову здатність США.

Все це, як і подальше навчання українських військовослужбовців, займе певний час (очікується, що не менш ніж пів року). Проте уже можна, звісно, дуже обережно говорити про те, що "крига скресла". 

І якщо раніше поява в Україні ЗРК Patriot була чимось схожим на недосяжну мрію, зараз у неї з'явились перші конкретні форми

Україна вже дуже давно, задовго до початку повномасштабної війни, хотіла отримати комплекси Patriot. У 2018 році тему їхньої покупки піднімав тодішній президент Петро Порошенко. У 2021-му про бажання розмістити "Патріотів" в Україні говорив глава ОП Андрій Єрмак.

Зараз на 10-му місяці війни під час регулярних обстрілів критичної інфраструктури, які здійснюють війська РФ, поява цих комплексів для України життєво необхідна. 

Чому нам потрібні ЗРК Patriot 

Все дуже просто. Наразі MIM-104 Patriot – це одна із найефективніших та найпотужніших систем ППО у світі. 

Важливо те, що "Патріоти" спеціалізуються, у тому числі на захисті повітряного простору від балістичних і крилатих ракет. Зі збиттям яких у України зараз є перманентні проблеми.

На початку листопада речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат говорив наступне: 

"Проти балістичних ракет, на жаль, немає у нас ефективного захисту. Це балістика, вона летить фактично з космосу, летить на величезній швидкості вниз. Збивати їх фактично нереально, але протидіяти можна".

Ще одна його цитата, уже груднева: 

"Захист від балістичних ракет – це і Patriot, і SAMP-T, які можуть їх збивати. Але ми неодноразово вже говорили, що збивати балістичні ракети навіть цими засобами не так просто. Їх треба мати достатню кількість, щоб убезпечити себе від такого нападу", – зазначив він.

"PATRIOT PAC-3 – остання модифікація – може працювати проти "Іскандерів" (це балістичні ракети), проти "Кинджалів" (гіперзвукова авіаційна ракета), проти "Цирконів" (гіперзвукова протикорабельна ракета)", – цитує BBC генерала запасу Ігоря Романенка, який на посаді заступника начальника Генштабу ЗСУ відповідав за протиповітряну оборону.

Що взагалі таке MIM-104 Patriot 

Це дуже "досвідчений" комплекс протиракетної оборони. Він був прийнятий на озброєння армії США в 1982 році. З того часу "Патріоти" пройшли випробування боєм у ряді військових конфліктів, зокрема під час воєн у Перській затоці.

Основне завдання цього зенітно-ракетного комплексу – прикриття великих адміністративно-промислових центрів та військових баз від усіх існуючих засобів повітряного нападу в умовах сильної електронної протидії супротивника.

Що він може

Одночасно виявляти та розпізнавати понад 100 повітряних цілей, безперервно супроводжувати вісім з них, здійснювати підготовку вихідних даних для стрільби, пуск і наведення до трьох ракет на кожну ціль.

До складу однієї батареї Patriot входить шість основних компонентів: силова установка, станція радіолокації, пункт управління вогнем, пускові установки, комплект антенної щогли і ракети-перехоплювачі.

Максимальна висота ураження цілі – 24,2 км, дальність в залежності від типу ракети становить 50–160 км. Вартість одного пострілу – до 3 млн доларів. 

У чому проблема? 

В часі. Якщо рішення про передачу Patriot буде ухвалено, на навчання українських військових, за загальними оцінками, знадобиться близько пів року. Це не рахуючи часу, який буде потрібен на ухвалення остаточного рішення з конкретною датою передачі.

Тут варто згадати сьогоднішню заяву Білого дому, де сказали, що наразі не можуть підтвердити жодних планів щодо передачі Patriot Україні найближчим часом. 

В організації функціонування. В основі роботи системи ППО України завжди переважно були радянські зразки техніки. Тому інтеграція Patriot в загальну систему – процес дуже нелегкий.

З іншої сторони, NASAMS – теж сучасний західний вид озброєння. Але інтегрувати його, судячи зі всього, вдається.

До речі. 

Чим відрізняється NASAMS від Patriot 

Основні тези із пояснення "АрміяІнформ"

NASAMS – це зенітний ракетний комплекс (ЗРК) системи протиповітряної оборони, а Patriot – протиракетний ЗРК.
 
Головна ж різниця – в повітряних цілях, проти яких застосовуються ЗРК.
 
Протиракети таких ЗРК, як американські THAAD або Patriot PAC-3 MSE, знищують цілі не осколково-фугасними зарядами, а просто врізаються в них на величезній швидкості, гарантуючи повне знищення балістичної ракети в повітрі.
 
ЗРК типу Patriot дуже ефективні проти цілей, які падають на землю під кутом близько 80–90 градусів.
 
NASAMS ефективні проти високоманевровної цілі, політ якої близький до паралелі земній поверхні.
 
Це не означає, що NASAMS неспроможні перехоплювати балістичні ракети, але їхній профіль усе ж таки – ракети крилаті.
Читайте також:
Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку Російський Червоний Хрест працює на Путіна? МФЧХ ініціювала перевірку
Окупанти намагаються взяти Часів Яр в оточення Окупанти намагаються взяти Часів Яр в оточення
Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів Парламентський комітет Швейцарії підтримав виділення Україні 5,5 млрд доларів
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін