USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Голова СБУ Малюк ще з 2021 року таємно відстежував ексначальника Служби безпеки в Криму Кулініча

За словами спецслужбістів, Кулініч мав близькі стосунки з Бакановим і був ризик витоку інформації
Василь Малюк

Василь Малюк

Джерело: Уніан

Очільник Служби безпеки України Василь Малюк ще у 2021 році особисто почав відстежувати колишнього начальника ГУ СБУ в Криму Олега Кулініча. І робив це таємно від тодішнього голови СБУ Івана Баканова, розповів Малюк в інтерв'ю "ВВС Україна".

Так, за словами спецслужбістів, Кулініч мав близькі стосунки з Бакановим і був ризик витоку інформації.

"Це була безпрецедентна довготривала і секретна операція. Ми працювали разом із ще одним колегою. "Вели" Кулініча близько року, а затримували вже разом із ДБР", – повідомив Малюк.

Водночас у ЗМІ озвучували різні версії знайомства Баканова з Кулінічем – від їхньої нібито спільної участі в релігійній секті "АллатРа" (новітній релігійний рух, який позиціює себе як громадська спілка, що діє поза політикою і поза релігією, – ред.) до версії, що їх познайомив тодішній керівник "Енергоатома" Андрій Деркач. Але, за даними ВВС, їх звела не секта і не Деркач.

Баканов і Кулініч вперше зустрілися у 2019 році під час президентської виборчої кампанії. Тоді представники команди Володимира Зеленського організовували роботу виборчого штабу, серед яких був і Баканов, об’їздили країну в пошуках експертів, які б консультували команду з різних питань. Так і відбулося знайомство з Кулінічем.

Новини за темою: Розповідала, що Україна не існуватиме без Росії: ДБР викрило співробітницю СБУ, яка чекала на руських

"Баканова і Кулініча справді поєднувала релігія, але традиційна. Ексголова СБУ не приховував, що є активним прихожанином УПЦ МП. Досить релігійною людиною є і Кулініч, теж вірянин цієї церкви. Джерела в СБУ стверджують, що останній навіть вітався з усіма "Спаси Господи" та регулярно їздив на зустрічі до предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія", – інформує видання.

Згодом Зеленський переміг на виборах, а Баканов очолив спецслужбу. У жовтні 2020 року останній запропонував Кулінічу очолити Кримське управління СБУ, яке після анексії Криму базувалося в Херсоні. Він пройшов всі спецперевірки та поліграф і знову опинився в лавах спецслужби.

Щодо того, наскільки близькі були Кулініч і Баканов, є різні дані. Одні співрозмовники ВВС в спецслужбі кажуть, що вони були дуже близькими, і з боку мало вигляд, що Баканов дуже довіряв Кулінічу. Інші підтверджують: голова СБУ спілкувався з начальником кримського главку, але не набагато частіше, ніж з іншими посадовцями такого рівня.

Вступ Малюка у справу

У 2021 році у спецслужбі помітили дивні відʼїзди Кулініча. Тож вести" його взявся особисто Малюк.

"Кулініч виїжджав з України до країн Європи в ті ж періоди, коли із Москви до ЄС подорожував колишній заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, який зараз переховується в Росії. Так ми встановили, що за кордоном відбуваються дистанційні явки Кулініча та Сівковича", – розповідає голова СБУ.

Весь цей рік, аж до липня 2022 року, Малюк звітував про хід розслідування напряму Зеленському. І коли назбирали достатньо доказів, глава держави наказав діяти.

Баканов дізнався про затримання Кулініча від Малюка вже за фактом проведеної операції. Так само фактично наступного дня Баканов дізнався і про своє усунення від посади.

Після затримання Олега Кулініча у липні 2022 року слідчі заявили, що встановили докази його співпраці з представниками російських спецслужб.

Що відомо про ексначальника управління СБУ Кулініча, за що йому вручили підозри і коли постане перед судом, читайте в нашому розширеному матеріалі.

Теги: СБУ
Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали