USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Держзрада ексначальника ГУ СБУ в Криму: Кулініч постане перед судом, йому загрожує до 15 років за ґратами

Очільник української спецслужби відзначив, що Кулініч доповідав ворогу багато інформації: і по службі, і по країні
Затримання Олега Кулініча
Затримання Олега Кулініча правоохоронцями
Джерело: ДБР

Колишній очільник Кримського управління Служби безпеки Олег Куліч постане перед судом. Він, за версією слідства, працював на російські спецслужби, повідомили в СБУ.

"Служба безпеки та Державне бюро розслідувань передали до суду обвинувальний акт щодо державної зради та інших злочинів колишнього очільника Головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча, який, за версією слідства, діяв на користь країни-агресора", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що на підставі зібраних доказів він обвинувачується за 5 статтями ККУ. Фігуранту загрожує до 15 років позбавлення волі.

Справа Кулініча

В Державному бюро розслідувань розповіли, що Олега Кулініча затримано 16 липня 2022 року під час спецоперації Державного бюро розслідувань та Служби безпеки України. Йому було оголошено про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) та створенні злочинної організації (ч. 3 ст. 255 КК України). Тоді йому було обрано запобіжний захід тримання під вартою. Під арештом він перебуває і донині.

Втім, у ході розслідування правоохоронці виявили нові факти та докази протиправної діяльності полковника СБУ та повідомили йому про підозру у вчиненні й інших кримінальних правопорушень, а саме:

  • у самовільному залишенні місця служби, вчиненому військовослужбовцем в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 407 КК України);
  • у заволодінні зброєю та бойовими припасами військовою службовою особою зі зловживанням службовим становищем за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 410 КК України);
  • у незаконному зберіганні вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 263 КК України).

До того ж СБУ та ДБР оприлюднили перехоплення розмов ексочільника Головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча та його куратора – колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича. Ці розмови також входять до матеріалів кримінального провадження.

Новини за темою: Розповідала, що Україна не існуватиме без Росії: ДБР викрило співробітницю СБУ, яка чекала на руських

"Ми зробили максимум, аби не просто затримати топового державного зрадника, але й зібрати потужну доказову базу, на основі якої суд зможе винести справедливий вирок. Ми здобули всі файли, в яких Кулініч доповідав у Москву інформацію, в тому числі і секретну щодо ситуації в нашій країні, в службі, про намагання впливати на різноманітні процеси. Це – чіткий сигнал усім, хто працює на ворога: СБУ обов’язково вас знайде та змусить відповідати за скоєне, де б ви не ховалися. Кожного "крота" витягнемо на світло", – заявив голова СБУ, генерал-майор Василь Малюк.

Серед іншого було встановлено, що Олег Кулініч співпрацював із ФСБ РФ та отримав оперативний псевдонім "Котигорошко". Його діяльність курував так званий "політичний офіс" у Москві, який організували за завданням ФСБ РФ ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації президента України Андрій Клюєв. Кулініч виконував вказівки кураторів для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, розстановки "своїх людей" у різні державні та правоохоронні органи, підбурювання громадян до державної зради.

Вже наприкінці квітня цього року очільник СБУ Василь Малюк повідомив, що справа щодо державної зради колишнього начальника Головного управління Служби безпеки України в АР Крим Олега Кулініча буде передана до суду. 

"Досудове розслідування завершено. Справа буде передана до суду, який, я сподіваюсь, дасть чітку юридичну оцінку. Переконаний, що з часом не уникнуть відповідальності й колишні українські політики, які зараз переховуються у Москві", – заявив він.

Очільник спецслужби відзначив, що Кулініч доповідав ворогу багато інформації: і по службі, і по країні.

"Ті аудіозаписи розмов, які ми оприлюднили, – лише частина величезного масиву доказів. Вони не просто розкривають деталі співпраці Кулініча з "політичним офісом" Сівковича – Клюєва у Москві, а демонструють підходи російських спецслужб до роботи в України", – пояснив Малюк.

Що відомо про ексначальника управління СБУ Кулініча?

Затриманий за підозрою в роботі на РФ Олег Кулініч потрапив на посаду очільника кримського управління спецслужби  лише 21 жовтня 2020 року. Був призначений указом Зеленського. Втім, вже 2 березня 2022 року Зеленський звільнив його з цієї посади.

До цього Кулініч майже 20 років не мав відношення до роботи спецслужби, обіймаючи посади в інших держорганах.

Народився Кулініч в 1969 році в місті Сміла на Черкащині. В 1990-х працював в СБУ. А на початку 2000-х він працював заступником державного секретаря Міністерства палива і енергетики. Згодом у 2008–2009 роках Кулініч очолював Державний комітет України з земельних ресурсів. За часів прем'єрства Віктора Януковича в 2006–2007 роках Олег Кулініч був віцепрезидентом Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом". У 2008–2009 роках очолював Державний комітет України з земельних ресурсів.

Читайте також:
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ
Хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: Затримано російського агента Хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС та військовому шпиталю у Дніпрі: Затримано російського агента