USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар

СБУ з'ясувала, що за підготовкою терактів стояв співробітник ГРУ Юрій Сизов
спроба теракту у Києві
Джерело: СБУ

Російські спецслужби готували теракти в Києві на 9 травня. Вибухи мали статися у відомій мережі гіпермаркетів і біля одного з ресторанів. Про це повідомляє Служба безпеки України.

За даними СБУ, саморобні вибухові пристрої були замасковані в упаковки з-під чаю. Вони складалися з таймера, детонатора та пластичної вибухівки із запальною сумішшю, яка мала спричинити масштабні пожежі.

Як з'ясувалося, російські спецслужби планували підірвати бомби в пікові години, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню. Крім того, вибухівку планували розмістити серед легкозаймистих матеріалів - щоб таку пожежу не вдалося швидко ліквідувати.

Також теракт мав статися біля популярного столичного кафе. Там російські агенти хотіли замінувати припаркований автомобіль.

"У такий спосіб головне управління генштабу збройних сил Росії (більш відоме як ГРУ) хотіло дестабілізувати ситуацію в Україні, а також послати сигнал у символічний для них день 9 травня про нібито наявність у Києві російського підпілля, яке чекає на прихід "руського міра", - зазначають у СБУ.

Новини за темою: Москва хоче звинуватити главу СБУ в організації теракту в "Крокусі"

Контррозвідці СБУ вдалося спрацювати на випередження і зірвати плани ворога. Також там встановили, що куратором терактів був співробітник ГРУ Юрій Сизов, який проходить службу у військовій частині №92154.

Як виявилося, він особисто давав вказівки завербованим агентам і навіть записав відеоінструкцію зі встановлення вибухового пристрою в одному з магазинів цієї мережі в московській області.

"СБУ довгий час стежила за його діяльністю і покроково документувала злочинні дії агентури. Зокрема, Юрій Сизов відповідав ще за проведення диверсії в Україні, яка мала відбутися у Львівській області в лютому 2024 року. Тоді СБУ також зіграла на випередження та запобігла вибухам", - йдеться в повідомленні.

Також СБУ встановила всіх причетних до спроби влаштувати теракти, включно з агентурно-бойовими групами, контрабандистами, які доправляли вибухівку з території Росії, а також безпосередніми виконавцями теракту, яких затримали на місці злочину під час встановлення вибухових пристроїв у гіпермаркеті.

Усім їм повідомлено про підозру за трьома статтями: 111 (державна зрада); 113 (диверсія); 258 (терористичний акт). Фігурантам загрожує довічне ув'язнення.

Не перша спроба

Варто зазначити, що за час повномасштабної війни російські спецслужби неодноразово намагалися влаштувати теракти на території України.

Зокрема, на початку цього року в Одеській області агент РФ готував екологічний теракт в Одеській області.

А ще раніше спецслужби Росії за допомогою ДРГ намагалися влаштувати вибух у Києві. Пізніше СБУ з'ясувала, що за планами теракту стояв майор Костянтин Маслянко на псевдо "Мексиканець" - кадровий співробітник однієї з найзасекреченіших російських спецслужб.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі