USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25
Втрати орків: 4 8 5 4 3 0 (+1400)
USD
НБУ
39.62
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.25

Фінляндія збирається виготовляти снаряди для України

Рішення про початок виробництва, ймовірно, ухвалять до Різдва
Снаряди

Ілюстративне фото

Джерело: Мілітарний

Влада Фінляндії планує почати виробництво артилерійських боєприпасів для України. Відповідне рішення мають прийняти до Різдва. Про це в інтерв'ю Iltalehte заявив міністр оборони країни Антті Хаккянен.

"Ми завершили переговори про те, як Фінляндія буде і далі нарощувати виробництво боєприпасів для озброєння України. Це рішення буде ухвалено найближчим часом", – сказав він.

Як зазначив чиновник, це питання, ймовірно, буде вирішено до Різдва. При цьому додав, що наразі оголошено план зі значного збільшення виробництва боєприпасів.

"Намір полягає в тому, щоб підтримати Україну ще сильніше, ніж зараз. Водночас ми будемо й надалі підвищувати готовність Фінляндії та країн Північної Європи до виробництва боєприпасів", – уточнив Хаккянен.

Зазначається, що їх виробництво буде збільшено на десятки мільйонів євро.

Новини за темою: Залужний поскаржився Остіну на Офіс президента та попросив 17 мільйонів снарядів, – ЗМІ

Допомога Фінляндії

Уряд Фінляндії вніс до парламенту свою пропозицію щодо доповнення проєкту бюджету на 2024 рік. Він включає в себе збільшення допомоги для України. Уряд пропонує збільшити на 95,7 млн євро граничний обсяг закупівель матеріальних засобів для Сил оборони України на період 2024–2028 років для покриття витрат на заміну закупівель 19-го комплекту обладнання для України.

Бюджетні асигнування на 2024 рік становитимуть 20,7 млн євро, внаслідок чого стелю мандата буде доведено до 1 451 млн євро. У рамках підготовки фінського національного плану реконструкції України було визначено фінансові рішення, що сприятимуть участі фінських компаній у відновленні України.

У зв'язку з цим пропонується збільшити капітал Finnfund на цільові 25 млн євро для інвестицій і кредитів в Україні. Одночасно пропонується дозволити державі надавати гарантію відшкодування збитків відповідно до Закону про Фонд промислового співробітництва для покриття 80% вартості інвестицій, але не більше 20 млн євро.

Також уряд запропонував надати згоду парламенту Міністерству зайнятості та економіки Фінляндії на компенсацію кредитних збитків за експортними гарантіями, наданими для сприяння експорту та інвестиціям в Україну, у розмірі не більше 50 млн євро.

Нагадаємо, 17 листопада Фінляндія схвалила виділення Україні 20-го пакета військової допомоги. Заміна оборонної техніки, що міститься в цьому пакеті, обійдеться країні приблизно в 100 мільйонів євро.

Нещодавно стало відомо, що німецький оборонний концерн Rheinmetall отримав замовлення на виробництво додаткових артилерійських боєприпасів для України. Замовлення включає десятки тисяч комплектних 155-мм артилерійських снарядів, включно зі снарядом, детонатором (для заряду вибухової речовини), порохом і капсулем (для займання пороху).

Читайте також:
Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян - дамо відповідь, - речник ОТУВ Ситуація на Сумщині напружена, якщо буде наступ росіян - дамо відповідь, - речник ОТУВ "Сіверськ"
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен
Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя
Окупанти, схоже, хочуть створити на Харківщині буферну зону, а не просуватися вглиб, – ISW Окупанти, схоже, хочуть створити на Харківщині буферну зону, а не просуватися вглиб, – ISW