USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Від слів до профільних центрів: Наскільки в областях готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя

Як в регіонах допомагають захисникам повернутися до життя, UWN запитав в ОВА
реабілітація військових
Джерело: UWN

Проблема, про яку сьогодні поговоримо, виникла давно – 10 років тому. Саме тоді, коли країна-агресорка – Російська Федерація – вдерлася до нашої країни і зробила перший постріл в бік мирного населення, яке не було готове до війни і кровопролиття. Тоді, в далекому 2014-му, тисячі чоловіків взяли зброю до рук та стали на захист Батьківщини.

В лютому 2022 року, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України, історія повторилася – тисячі чоловіків по всій країні знову взяли до рук зброю. 

Цілих десять років в нашій країні точаться запеклі бойові дії. Змінюється їх інтенсивність, змінюється лінія фронту на карті, змінюються герої на позиціях. Незмінним лишається одне: є ті, кого ми втратили назавжди, – наші загиблі. А ще є ті, хто, захищаючи нас, втратив своє здоров'я: фізичне та психічне.

Нині дедалі частіше говорять про реабілітацію військовослужбовців для повного відновлення їх функцій та можливості повноцінно працювати й жити в суспільстві.

Тож, говоримо про те, наскільки регіони нашої країни готові допомогти захисникам пройти реабілітацію та повернутися до життя. З цим питанням команда UWN і звернулася до ОВА.

Договір із НСЗУ

Практично в кожній області є заклади охорони здоров'я, які уклали договір з Національною службою здоровʼя України на надання послуг по реабілітації у стаціонарних та амбулаторних умовах. 

До прикладу, за даними ОВА, на 2024 рік такі договори є в лікарнях Житомирщини, Кіровоградщини, Харківщини, Сумщини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, Одещини, Рівненщини, Волині, Полтавщини, Дніпропетровщини, Миколаївщини, Львівщини, Вінниччини, Запорізької області та лікарнях Києва.

А що ще?

А ще в ряді областей вже створено профільні центри, які спеціалізуються насамперед на наданні реабілітаційної допомоги військовослужбовцям, ветеранам війни чи сім'ям військовослужбовців, які загинули на війні.

Так, в Житомирській області функціонує КНП "Обласний медичний центр реабілітації", який надає реабілітаційну допомогу в стаціонарному відділенні реабілітації на 150 ліжок.

"У медичному центрі застосовується індивідуальний підхід до реабілітації мультидисциплінарною реабілітаційною командою у складі ерготерапевта, лікаря фізичної та реабілітаційної медицини, фізичного терапевта, психолога, психіатра, рефлексотерапевта, невролога, ортопеда-травматолога, терапевта. Основними напрямами лікування є реабілітація пацієнтів при посттравматичному стресовому розладі, після оперативних втручань на хребті, на суглобах, реабілітація з контрактурами суглобів після переломів, реабілітація після перенесеного інсульту та інші захворювання опорно-рухового апарату і нервової системи, що супроводжуються порушенням рухової активності", – пояснюють нам в ОВА. 

Схожа установа функціонує і на Чернігівщині – Комунальна установа "Чернігівський обласний центр ветеранів війни". Тут захисникам, ветеранам війни, членам їх сімей та членам сімей загиблих ветеранів війни надають психологічні, соціальні послуги та послуги з фізичної реабілітації. 

На теренах Рівненщини функціонує комунальний заклад "Рівненський обласний центр комплексної реабілітації", на Волині – комунальне підприємство "Волинський обласний госпіталь ветеранів війни", а на Миколаївщині діє КНП "Миколаївський обласний клінічний госпіталь ветеранів війни".

У Вінницькій області створено Комунальне некомерційне підприємство "Вінницький обласний клінічний медичний реабілітаційний центр ветеранів війни та радіаційного захисту населення Вінницької обласної ради".

А от в Запорізькій області (підконтрольній Україні), як розповіли нам в ОВА, функціонують чотири багатопрофільні заклади охорони здоровʼя, в яких працюють лікарі-психіатри та лікарі-наркологи, які надають психіатричну та наркологічну допомогу населенню, в тому числі військовослужбовцям, ветеранам війни та членам їх сімей.

"Психологічна підтримка та психосоціальна реабілітація осіб, які постраждали внаслідок військової агресії, максимально наближена до місць їх проживання. В Запорізькому районі така робота проводиться безпосередно у громадах, а допомога населенню з окупованих територій – в інтегрованих центрах комплексної підтримки, у тому числі мобільними бригадами", – додали в держустанові.

На Тернопільщині нині створено центри на базі комунальних некомерційних підприємств – "Тернопільський обласний медичний центр соціально-небезпечних захворювань" і "Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня".

Окрім вже згаданих закладів медико-психологічна допомога надається "Заліщицьким обласним госпіталем інвалідів війни та реабілітованих". Також реабілітаційне лікування проводиться в КНП "Більче-Золотецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації імені В. Г. Вершигори" та "Микулинецька обласна фізіотерапевтична лікарня реабілітації".

"У Заліщицькій громаді відкрито Центр здоров'я та психосоціальної підтримки з двома сучасними кабінетами та п'ятьма філіями, де всі охочі, зокрема внутрішньо переміщені особи, військовослужбовці та ветерани війни можуть отримати безкоштовно психосоціальні послуги. Також на базі амбулаторії загальної практики сімейної медицини Великогаївської громади відкрито центр психічного здоровʼя у якому працюють психолог та соціальний працівник. Усі жителі громади, внутрішньо переміщені особи та військовослужбовці мають змогу звернутися у центр й отримати кваліфіковану психологічну допомогу і підтримку", – розповіли в ОВА.

Загалом в області розгорнуто 610 ліжок для надання реабілітаційної допомоги дорослому населенню, в тому числі військовослужбовцям та ветеранам війни, наголосили в обласній адміністрації.

Водночас в Київській області діє комунальна установа "Київський обласний центр допомоги Захисникам України".

"На сьогодні за кожним районом області закріплені відповідальні особи з числа працівників Центру, які забезпечують ведення ветеранської політики в межах району та ведуть живе спілкування з ветеранами та членами їх сімей для оперативного реагування на проблемні питання", – пояснюють в тамтешній ОВА.

Базовим закладом охорони здоров'я для лікування військовослужбовців у місті Києві вже кілька років поспіль визначено комунальне некомерційне підприємство "Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни", в якому функціонує відділення реабілітації хворих з ураженням нервової системи, посттравматичними ураженнями опорно-рухового апарату, зокрема спінальної травми, а також хворих із психосоматичними розладами внаслідок психотравми на 70 ліжок.

"Фахівцями відділення проводиться індивідуальне консультування хворих, психологічна діагностика та психологічна корекція", – пояснюють в КМВА.

До того ж для протезування осіб з інвалідністю в місті працює міське підприємство промислового об'єднання "Укрпротез", філія "Ортез-про" при Центрі соціально-трудової реабілітації, інші протезні підприємства. Слухопротезування, протезування ока проводиться відповідними центрами при УТОС та УТОГ.

А от на Івано-Франківщині, до прикладу (окрім комунальних установ) реабілітаційну допомогу військовослужбовцям надають і приватні заклади – Реабілітаційно-оздоровчий центр св. Юди-Тадея та Перший добровольчий хірургічний шпиталь.

Про результати мовою цифр

Зрештою заклади охорони здоров'я країни можуть показати і результати.

Зокрема, закладами охорони здоровʼя Житомирської області з початку військових дій в Україні проліковано понад 50 тисяч військовослужбовців.

"З них в обласних закладах проліковано 21 934 особи. 35 лікарняних закладів надають спеціалізовану медичну допомогу, в яких функціонує 383 палати для надання медичної допомоги військовослужбовцям", – констатують в ОВА.

А от на Тернопільщині від початку повномасштабного вторгнення проліковано близько 15 тисяч військовослужбовців. Нині на лікуванні перебуває понад 500 бійців.

Є й цьогорічні результати. Зокрема, упродовж січня – лютого 2024 року до "Чернігівського обласного центру ветеранів війни" вже звернулося 163 особи, з них 108 учасників бойових дій, 4 особи з інвалідністю та 51 особа із числа членів сімей учасників війни та членів сімей загиблих.

Зауважимо, що на початку року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко планував, що в українській системі охорони здоров'я будуть функціонувати шість монопрофільних реабілітаційних закладів, які зосереджені на певні види травм. Міністр додав, що до війни медики робили десь 2 тис. реабілітаційних циклів на день. А нині цифра наближається вже до 9 тисяч.

"Але це ще не кінець і нам є куди розвиватися. Беремо за основу ізраїльську модель, значно її удосконалюючи, й рухаємося вперед, будуючи найкращу систему реабілітації в Європейському регіоні. Але фізичне відновлення не може бути без ментального відновлення. Саме тому і в мультидисциплінарних командах з реабілітації з'явилися психологи. Саме тому значно збільшилося державне замовлення на навчання психологів, психотерапевтів, психіатрів, а також фізичних терапевтів, ерготерапевтів, терапевтів мови і мовлення", – пояснив Ляшко.

Уже 320 тисяч людей у 2023 році скористалося послугами в системі охорони здоров'я з психологічної підтримки.

* Дані надавалися обласними військовими адміністраціями та КМВА протягом березня – квітня. Відповідей від Закарпатської, Черкаської та Чернівецької ОВА на цей час не отримали.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі