USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Окупанти, схоже, хочуть створити на Харківщині буферну зону, а не просуватися вглиб, – ISW

Війська РФ продовжують "тактично значущі" наступи в районах на північ і північний схід від Харкова
Окупанти, армія РФ, російські військові

Армія РФ

Джерело: відкриті джерела

Російські війська 13 травня продовжували тактично значущі наступи на північ і північний схід від Харкова і наразі, схоже, надають пріоритет швидкому створенню "буферної зони" вздовж міжнародного кордону, а не створенню умов для глибшого проникнення на північ Харківської області. Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті.

"Відносно швидкі темпи просування російських військ у Вовчанську та повідомлення про знищення ними кількох мостів через ключові водні артерії в межах населеного пункту свідчать про те, що російські війська надають перевагу створенню "буферної зони", а не більш глибокому проникненню, як це передбачалося раніше, за оцінками ISW", – кажуть аналітики.

Водночас в Інституті вивчення війни зауважують, що не фіксували підтверджень того, що окупаційні війська переправилися на південний (лівий) берег річки Вовча у Вовчанську чи його найближчих околицях.

"Незрозуміло, чому російські війська націлилися саме на мости, які їм потрібні для переходу і забезпечення стабільної логістики через річку Вовча для наступальних операцій в глиб північної Харківської області, тому ці удари свідчать про те, що російські війська, можливо, віддають перевагу негайному здобуттю перемоги в неукріпленому районі на півночі України", – додають в ISW.

Експерти нагадали, що російський диктатор Володимир Путін та інші офіційні особи Кремля неодноразово пропонували створити "демілітаризовану буферну зону" на окупованих територіях України для захисту російської території від українських ударів. Там зауважили, що ця "буферна зона" одночасно дозволить росіянам діставати до Харкова зі ствольної артилерії.

"Поточні темпи просування Росії на цьому напрямку не обов’язково вказують на подальші наступальні можливості, хоча росіяни зберігають значні резерви, доступні для використання на цій осі", – резюмували в Iнституті вивчення війни.

Новини за темою: На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає

Нагадаємо, напередодні керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко розповів, що певною мірою Вовчанськ у Харківській області перетворюється на Бахмут чи Мар'їнку. За його словами, росіяни використовують тактику випаленої землі: спочатку йде обстріл певної території артилерією, КАБами, випалюється все живе, потім вони заходять на цю територію. 

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом