USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чи послабив Путін свою ядерну риторику: Західні ЗМІ називають ймовірні причини

Експерти вважають, що Росія зрозуміла, що не здобуде друзів, акцентуючи на своїй ядерній зброї
Путін

Президент РФ Володимир Путін

Джерело: РИА Новости

Президент Росії Володимир Путін останнім часом дещо пом'якшив свою риторику щодо використання ядерної зброї. А натомість шукає інші способи використання свого атомного арсеналу для створення загрози Заходу, інформує Financial Times.

Видання, зокрема, уточнює, що коли диктатор РФ вперше зазначив можливість завдати обмеженого ядерного удару по Україні, пообіцявши "використати всі наявні засоби" для захисту завоювань Росії, це викликало напруження серед країн Заходу, і навіть лідер Китаю Сі Цзіньпін особисто застеріг Путіна від використання ядерної зброї.

Торік восени Путін визнав, що не має "політичного чи військового сенсу" використовувати тактичну ядерну зброю, і майже припинив говорити про свій атомний арсенал.

"Стало зрозуміло, що нікому не подобається ідея залучення ядерної зброї до цієї війни, і була сильна опозиція з боку багатьох країн, у тому числі близьких до Путіна", – пише FT із посиланням на експертів.

Однак останніми місяцями Росія шукала інші способи використання свого атомного арсеналу як стримувального фактора проти підтримки України Заходом.

Минулого місяця російський парламент дератифікував Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань. РФ також провела "останнє випробування" нової ракети, яка, за словами Путіна, має потенційно необмежений радіус дії.

Новини за темою: Росія провела ядерні випробування, запустивши дві міжконтинентальні ракети. Відео

Крім того, розмістили тактичну ядерну зброю в сусідній Білорусі й призупинили свою участь у договорі "Новий старт", останній великій угоді з контролю над озброєннями, яка все ще діє зі США.

За словами одного з експертів видання, Росія розуміла, що не здобуде друзів, роблячи акцент на своїй ядерній зброї. Тож дератифікація того договору "була свого роду компромісом між тими, хто хоче міцної палиці, і тими, хто усвідомлює, що це буде контрпродуктивним".

Експерти кажуть, що такі випробування зброї "дозволяють Путіну говорити: у нас є відповідь… Тож це робить його щасливим".

Водночас західні аналітики попереджають, що пом’якшена риторика Путіна не означає, що ядерна загроза зникла.

"Це широко сигналізує про те, що Росія серйозно налаштована на цей конфлікт і що це протистояння із Заходом щодо України підвищує ядерні ризики в Європі", – додають аналітики.

Ядерна зброя РФ

Росія, яка успадкувала ядерну зброю Радянського Союзу, має найбільший у світі запас ядерних боєголовок. Reuters вважає, що відновлення ядерних випробувань РФ, Сполученими Штатами Америки або обидвома сторонами викличе глибоку дестабілізацію в момент, коли напруга у відносинах між двома країнами вища, ніж будь-коли після Кубинської ракетної кризи 1962 року.

Ядерна зброя у світі

За даними ООН, зараз у світі близько 12,5 тисячі одиниць ядерної зброї. Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань ухвалили 1996 року. Його підписали 185 країн і ратифікували 170, включаючи три держави, які мають ядерну зброю: Францію, Росію та Велику Британію. Однак для набуття чинності договір мають підписати та ратифікувати 44 конкретні держави, які мають ядерні технології, вісім з яких ще не ратифікували: Китай, Єгипет, Індія, Іран, Ізраїль, КНДР, Пакистан і США.

Новини за темою: Початок нової холодної війни? США перекидають до Британії носії ядерних ракет F-35, – The Telegraph

Нагадаємо, раніше ми писали, що Північна Корея запустила дві балістичні ракети для імітації ядерних ударів по військових об'єктах Південної Кореї. Як повідомляють ЗМІ, ці дії були розцінені КНДР як "рівносильні планам щодо превентивного ядерного удару з боку США".

Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"
Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати