USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

У Росії анонсували вихід із Договору про заборону ядерних випробувань: Чи може РФ відновити випробування?

Розповідаємо, що відомо
РФ ядерна зброя
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Держдума РФ планує розглянути питання про скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Про це повідомив Reuters із посиланням на заяву речника Держдуми РФ В'ячеслава Володіна.

"На наступному засіданні ради Держдуми ми обов'язково обговоримо питання про скасування ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань", – сказав Володін.

Заяви Путіна

"Повестися дзеркально у відносинах зі Сполученими Штатами, коли вони підписали, але не ратифікували [документ], в принципі, можна. Але це питання депутатів Держдуми. Теоретично можна відкликати ратифікацію", – заявив напередодні президент РФ Володимир Путін, передає The Moscow Times.

За словами Путіна, фахівці висловлюються за проведення випробувань, щоби переконатися у справній роботі бойових зарядів для нової зброї, але він не готовий сказати, чи потрібно це робити прямо зараз. Однак якщо Росія відкличе ратифікацію відповідного договору, то цього "буде цілком достатньо", щоб відновити випробування у разі потреби.

Путін також заявив про проведення "останнього успішного випробування" "Буревісника" – міжконтинентальної крилатої ракети з ядерною установкою, відомою в США як Чорнобиль, що "літає".

Ядерна зброя РФ

Росія, яка успадкувала ядерну зброю Радянського Союзу, має найбільший у світі запас ядерних боєголовок. Reuters вважає, що відновлення ядерних випробувань Росією, Сполученими Штатами або обидвома сторонами викличе глибоку дестабілізацію в момент, коли напруга у відносинах між двома країнами вища, ніж будь-коли після Кубинської ракетної кризи 1962 року.

Ядерна зброя у світі

За даними ООН, зараз у світі близько 12,5 тисячі одиниць ядерної зброї. Договір про всеосяжну заборону ядерних випробувань ухвалили 1996 року. Його підписали 185 країн і ратифікували 170, включаючи три держави, які мають ядерну зброю: Францію, Росію та Велику Британію. Однак для набуття чинності договір мають підписати та ратифікувати 44 конкретні держави, які мають ядерні технології, вісім з яких ще не ратифікували: Китай, Єгипет, Індія, Іран, Ізраїль, КНДР, Пакистан і США.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Північна Корея запустила дві балістичні ракети для імітації ядерних ударів по військових об'єктах Південної Кореї. Як повідомляють ЗМІ, ці дії були розцінені КНДР як "рівносильні планам щодо превентивного ядерного удару з боку США".

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція Ситуація у Вовчанську вкрай складна, ворог займає позиції на вулицях міста, – поліція