USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Болгарія скасує заборону на імпорт аграрної продукції з України, але є умови

Софія вже отримала 16 млн євро компенсації від ЄС і попросила ще 50 мільйонів
Пшениця
Джерело: відкриті джерела

Національну заборону Болгарії на деякі товари, що надходять з України, буде знято після набуття чинності заходів зі стабілізації ринку Євросоюзу, узгоджених наприкінці квітня. Про це повідомляє Euractiv.

Деякі з заходів ЄС включають фінансування для підтримки фермерів з найбільш постраждалих країн у розмірі 100 млн євро. Та введення надзвичайних захисних заходів для агропродукції: пшениці, ріпака, насіння соняшника та кукурудзи, ввезення яких з України тимчасово заборонено.

Новини за темою: Більшість сільгосппродукції з України поставлятимуть до Туреччини без мита, – Мінагрополітики

Комісія також регулярно контролюватиме інші товари та у разі обурення ринку запроваджуватиме захисні механізми. Також планують покращити логістику та транзит товарів з України. 

Заходи набули чинності 2 травня та діятимуть до 5 червня 2023 року.

Болгарія отримала 16 млн євро компенсації від ЄС та запросила ще 50 мільйонів за те, що дозволяє експорт українського зерна та продуктів харчування через свою територію. 

Заборона українського імпорту та заходи зі стабілізації ринку ЄС

19 квітня уряд Болгарії заборонив на два місяці ввезення понад 20 товарів з України, включаючи пшеницю, пшеничне борошно, соняшник, соняшникову олію, кукурудзу, мед та продукти бджільництва, сире та сухе молоко, волоські горіхи, фундук, яйця, м'ясо курчати, свинину, баранину та козлятину, жито, ячмінь, вино, етиловий спирт.

Зіткнувшись із тим, що Польща, Угорщина, Болгарія, Румунія та Словаччина заборонили українську продукцію, щоб захистити місцеві ринки від потоку української сільськогосподарської продукції, Європейська комісія запропонувала низку заходів щодо стабілізації ринку на Раді ЄС з питань сільського господарства 25 квітня.

Вже 18 квітня стало відомо, що Україна домовилась з Польщею про відновлення транзиту продовольства через території країни.

Читайте також:
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу