USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

У ЄС досягли компромісу з п'ятьма країнами, які обмежили агроімпорт з України: Що вирішили

Фермерам Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії виділять пакет підтримки в розмірі 100 млн євро
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Європейська комісія домовилася з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Болгарією щодо українського продовольства, імпорт якого ці країни раніше обмежили. Про це повідомив віцепрезидент ЄК Валдіс Домбровскіс у Twitter.

"Я радий оголосити, що ми досягли політичного рішення щодо імпорту української агропродукції в ЄС. Ми домовилися з Україною та 5 її сусідніми країнами-членами ЄС, як врегулювати ситуацію", - заявив він.

Так, Єврокомісія запропонувала "виняткові захисні заходи", тобто заборону на імпорт, для 4 видів продукції: пшениця, кукурудза, ріпак, насіння соняшнику. Слід зазначити, що заборона на імпорт цих товарів становить 90% усього імпорту з України. Також важливо зауважити, що до переліку не увійшла соняшникова олія.

Відповідне рішення набуде чинності 6 червня, коли закінчиться нинішній режим безмитної торгівлі з Україною.

Тим часом, ЄС виділить фермерам цих країн пакет підтримки в розмірі 100 млн євро. У свою чергу вони скасовують односторонню блокаду.

Крім того, ЄК проведе розслідування щодо молока, м'яса птиці та яєць з України, заборону на імпорт яких просуває Польща. У разі, якщо буде виявлено порушення, то будуть введені ввізні мита.

Заборона імпорту соняшникової олії

Раніше міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що Єврокомісія погодилася заборонити соняшникову олію в Україні. Однак транзит цього продукту буде дозволено.

До цього у списку заборони було чотири позиції – пшениця, кукурудза, ріпак і соняшник.

Позиція Польщі

Міністр сільського господарства Роберт Телус заявив, що Польща не вийде з односторонньої блокади українського імпорту, доки польські умови не будуть виконані.

"Ми не відмовимося від наших дій у цей момент, які ми вжили, якщо ми не отримаємо відповідних інструментів, які гарантуватимуть, що польський фермер буде в безпеці, коли йдеться про питання, пов’язані з торгівлею, надходженням товарів з України до Польщі", – заявив він після переговорів з єврокомісарами.

Що ще можуть заборонити Україні імпортувати до Євросоюзу

За словами єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського, Польща та інші країни також мають намір заборонити інші продукти. Зокрема, це мед, цукор, птиця, м’ясні та молочні продукти.

Водночас Войцеховський зауважив, що частка вищезазначених продуктів у долі українського імпорту є доволі невеликою. 

Якщо зерно займає приблизно 90% частки імпорту, то мед, цукор, птиця, м’ясні та молочні продукти усього близько 10%. Для Польщі 15%.

Єврокомісар також наголосив, що рішення, які були прийняті країнами ЄС в односторонньому порядку, неправильні, оскільки такого роду заборону потрібно приймати на рівні Європейської комісії.

Що передувало рішенню Єврокомісії

Польща першою з країн Євросоюзу з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції.

Слідом за нею таке ж рішення прийняли Угорщина, Словаччина, Болгарія та Румунія. 

Головний аргумент у цих країн один захист своїх агровиробників. 

Чому виникла необхідність захищати європейських фермерів

Україна експортує значну частину свого зерна через сухопутний кордон з Польщею у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ і ускладненим експортом морем. Зерно мало йти через Польщу транзитом в інші держави, але залишається в країні і там продається.

Упродовж останніх декількох місяців польські аграрії проводили акції протесту, виступаючи проти транзиту української агропродукції через територію Польщі до третіх країн та вимагали реакції Міністерства сільського господарства та відставки самого Ковальчика. Глава відомства своїми останніми заявами радше розлютив, ніж заспокоїв протестувальників, відзначають польські ЗМІ.

Зокрема, 16 лютого 2023 року відбувся 48-годинний протест польських фермерів неподалік від пункту пропуску "Дорогуськ" (дорога з Києва на Хелм).

7 березня 2023 року польські фермери заблокували дорогу з України протестуючи проти імпорту продовольства. Причиною мітингу стало здешевлення цін на продовольство внаслідок збільшення його імпорту. Однією з причин називають неконтрольований імпорт з України.

Згодом прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив про домовленість із Європейською комісією про компенсацію для польських фермерів через збитки, які їм завдає безмитний експорт зерна з України.

Детальніше про рішення європейських країн читайте тут.

Читайте також:
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського У Польщі затримали агента, який пропонував спецслужбам РФ замах на Зеленського