USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Білорусь будує військове містечко за 40 кілометрів від кордону з Україною, – "Радіо Свобода"

Першу чергу будівництва мають здати в березні 2024 року
містечко
Будівництво містечка
Джерело: Радіо Свобода

Міністерство оборони Білорусі будує в Гомельській області за 40 кілометрів від кордону з Україною нове військове містечко. Про це пише білоруська служба "Радіо Свобода".

За даними видання, першу чергу будівництва мають здати в березні 2024 року. Містечко будують на території кількох колишніх дитячих таборів.

"У травні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив про створення в Збройних силах "Південного оперативного командування", з цим журналісти пов’язують будівництво нового військового об’єкта. Український військовий експерт Олег Жданов у коментарі сказав, що, найімовірніше, у новому військовому містечку розмістять гарнізон, завданням якого стане прикриття державного кордону. І додав, що "не здивується", якщо вздовж кордону з Україною побудують ще кілька таких обʼєктів", – пише ЗМІ.

Водночас Жданов припустив: "Якщо політичне обʼєднання Білорусі та Росії відбудеться, то доктрина зміниться на наступальну".

"Тоді це буде військова база для нападу", – констатував експерт.

Будівництво містечка
Джерело: Радіо Свобода

ДПСУ нарощує оснащення фортифікаційних споруд на українсько-білоруському кордоні

Від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, коли країна-агресор, зокрема, використала для нападу і територію Республіки Білорусь, фортифікаційне оснащення місць несення служби вітчизняних прикордонників та інженерне облаштування державного кордону постійно нарощується. Про це розповіли UWN в пресслужбі Державної прикордонної служби України.

Прикордонники зазначили, що інженерні роботи тривають вздовж усього українсько-білоруського кордону як безпосередньо по лінії державного кордону, так і в прикордонні.

"Органи охорони державного кордону за підтримки органів місцевої влади приділяють особливу увагу будівництву фортифікаційних споруд (окопів, місць укриття, вогневих позицій тощо). А також загороджувального паркану та протитанкового рову, інших перешкод", – пояснили охоронці.

Новини за темою: Недоторканість, довічне забезпечення та охорона: Лукашенко підписав гарантії для себе та своєї родини

Кордон із Білоруссю

Верховна Рада у лютому 2023 року більшістю голосів ухвалила закон, яким передбачено розширення смуги кордону України з Білоруссю та Росією до 2 км. 7 грудня закон набрав чинності й тепер там діє спеціальний режим.

Прикордонна смуга, як правило, – це 30–50 м на всіх ділянках держкордону, а з Росією та Білоруссю ця смуга сягає до 2 км. Місцями може бути менше, це залежить від ландшафту та загрозливості напрямку.

Новини за темою: Європарламент закликав ЄС арештувати активи Лукашенка та передати їх Україні
Читайте також:
В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ
Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону Не захист, а оборона: В Держприкордонслужбі розповіли про нову модель охорони кордону
РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві РФ анонсувала удар по двох лікарнях у Києві
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців