USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців

"Батьківщина" внесла проєкт постанови, що дозволить навести лад в українських консульствах за кордоном
Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко
Джерело: відкриті джерела

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко вважає неконституційним рішення Міністерства закордонних справ України про припинення надання консульських послуг українцям. Таку думку вона висловила в ефірі медіароєкту Ukraine World News.

"По всьому світу фактично паралізована робота українських консульств. Причиною стало те, що Міністерство закордонних справ видало спеціальний лист, який суперечить, протирічить Конституції, законам України і навіть закону про мобілізацію, який прийнятий, який забороняє надавати будь-які консульські послуги чоловікам від 18 до 60 років. Без будь-яких виключень, просто всім. Я одразу хочу сказати, що всі чоловіки призовного віку, які реально сьогодні військовозобов'язані, обов’язково мусять захищати свою країну, тут немає жодної альтернативи.

В той же час є багато чоловіків від 18 до 60 років, які з різних причин, які передбачені в законі, не є військовозобов'язаними. Наприклад, чоловіки від 18 до 60, які мають підтверджену інвалідність, чоловіки, яким з 18 до 25 років, також не мають служити, чоловіки, в яких є діти з інвалідністю, які доглядають за людьми з інвалідністю. Наприклад, студенти, аспіранти, багато різних категорій. Чому цим чоловікам заборонили надавати консульські послуги? Уявіть собі, наприклад, якщо хлопчик виїхав з країни, якщо йому не було ще 18 років, неповнолітній, а потім він став повнолітнім і він за кордоном вчився, він там живе і йому не дають український паспорт в українському консульстві, кажуть "повертайся в Україну". Якщо йому нема куди повертатись? Якщо, наприклад, його колишня оселя була на окупованій території, якщо, наприклад, його будинок розбитий, нема куди повертатися", – зазначила Юлія Тимошенко.

Нардепка наголошує, що через надзвичайну ситуацію, натовп та хаос, що відбувається в консульствах, скористатися послугами не можуть і жінки, які (згідно з чинним законодавством) мали б отримувати ці послуги безперешкодно.

Відтак, лідер "Батьківщини" додала, що через такі дії Україна втратить ціле покоління молодих людей, які зараз з різних причин перебувають за кордоном.

"Це все велика несправедливість і великий хаос, це непрофесіоналізм, це абсолютне нехтування Конституцією і законами. Ми внесли постанову Верховної Ради про те, щоб навести лад, щоб ті, хто не військовозобов'язаний з різних причин, які передбачені законом, або не досягли призовного віку, або старше призовного віку, щоб цим людям нормально почали надаватися консульські послуги. Ось що треба робити і не створювати непрофесійними діями такий жахливий хаос, який зараз започаткували в усьому світі. Якщо наша постанова зараз буде прийнята, ситуація нормалізується і почнуть нормально працювати консульства", – додала Тимошенко.

"Ця ситуація свідчить про те, що люди, які сьогодні при владі, не можуть діяти професійно, не можуть діяти адекватно, вони не розуміють, що роблять і не розуміють наслідки. Нам потрібно думати і про сьогодення, і про завтрашній день. Нам потрібно думати не тільки про збереження кордонів, що дуже важливо, а ще й про збереження української нації, про збереження народу, тому що земля, країна зберігається заради людей. Тому я не підтримую те, що робить українська влада сьогодні, репресуючи українців. Нам потрібно зовсім по-іншому підходити до всіх цих процесів", – підсумувала Юлія Тимошенко.

Нагадаємо, з 23 квітня Україна тимчасово припинила надавати всі консульські послуги чоловікам призовного віку, які перебувають за кордоном. У Міністерстві закордонних справ пояснили, що однією із причин є те, що термін розгляду заяв може перевищити час, що залишився до набрання чинності закону про мобілізацію.

Обіцяють, що 18 травня (коли закон набуде чинності) доступ до надання консульських послуг відновиться. Проте право на це матимуть лише ті чоловіки призовного віку, які оновили дані в ТЦК.

Читайте також:
Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор Військові можуть самостійно вирахувати виплати: Міноборони запустило спеціальний калькулятор
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників Уряд продовжив бронювання від мобілізації для залізничників