USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

В Білорусі розбудовують військову базу, на якій Росія може зберігати ядерну зброю, - ЗМІ

Об'єкт розташований приблизно за 190 км від кордону з Україною
Ядерна зброя РФ
Джерело: відкриті джерела

Неподалік білоруського міста Осиповичі з березня 2023 року триває будівництво військової бази, на якій Росія може зберігати ядерну зброю. Про повідомило видання The New York Times, після аналізу супутникових знімків об'єкта.

Як зазначають у виданні, майданчик для зберігання російської ядерної зброї розташований приблизно за 190 кілометрів на північ від кордону з Україною.

Імовірне місце зберігання ядерних боєголовок розташоване в тому ж місті, що й білоруські ракети "Іскандер", які можуть бути використані для запуску ядерних або звичайних боєголовок (Росія перенесла їх до Білорусі в 2022 році).

"Деякі з нещодавно збудованих там споруд мають особливості, які є унікальними для ядерних сховищ на базах в Росії. Наприклад, нова зона з високим рівнем безпеки оточена трьома шарами огорожі на додаток до існуючого периметру безпеки всієї бази", - кажуть автори.

Також видання помітило критий вантажний майданчик, з'єднаний з прихованим підземним бункером радянських часів.

Як показують знімки, для захисту майданчика біля Осиповичів також було розгорнуто систему протиповітряної оборони. Її помітили в камуфльованому вигляді ще в середині 2023 року.

Як розповів виданню колишній співробітник Пентагону зі зменшення оборонної загрози Вільям Мун, конструкції на військовій базі нагадують йому російські сховища ядерних боєголовок, які він бачив особисто.

Також, за його словами, окрім додаткової безпеки на місці можуть збудувати окреме житло для російських військових, які контролюватимуть ядерні боєголовки.

У виданні зазначають, що три нові будівлі, які, ймовірно, призначені або для адміністративного використання, або для казарм, були встановлені біля входу в депо, а додаткову територію зараз зносять.

Член Федерації американських вчених Ганс Крістенсен, який проаналізував об'єкт в Осиповичах, вважає, що об'єкти в Білорусі, "схоже, призначені для того, щоб нервувати найсхідніші країни-члени НАТО, але не дадуть Росії нової значної військової переваги в регіоні".

В останні тижні, за словами Крістенсена, на об'єкті розпочалося будівництво нових конструкцій.

"Деталі ще не визначені, але будівництво явно вийшло на новий етап", - сказав він.

У виданні також додали, що на початку минулого року російський диктатор Володимир Путін згадував про такий майданчик зазначивши, що Росія незабаром завершить будівництво "спеціального сховища для тактичної ядерної зброї" в Білорусі.

Ядерна зброя в Росії

Раніше ми повідомляли, що Російська Федерація має у своєму розпорядженні загалом 5580 ядерних боєзарядів, із яких на бойовому чергуванні під різного роду носії розгорнуто лише 1710 одиниць.

Зазначалося, що ще 2670 боєголовок із "активного" російського ядерного арсеналу перебувають наразі в резерві, а ще 1200 одиниць – це боєзаряди із вичерпаним строком служби, але які наразі Росія ще не утилізувала і натомість продовжує зберігати на своїх сховищах. 

Читайте також:
Імовірне знищення російського ракетного корабля Імовірне знищення російського ракетного корабля "Циклон": Як його використовували окупанти?
Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState Окупанти просунулися біля десяти населених пунктів в кількох областях України, – DeepState
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, – ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, – ISW