USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

На саміті НАТО лідери зосередяться на відновленні армії та її постачання, - WSJ

За словами Столтенберга, Альянс також погодився з новими інструкціями щодо боєприпасів
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден і лідери Північноатлантичного альянсу (НАТО), побоюючись війни на виснаження з Росією чи Китаєм, на саміті, що стартує 11 липня, зосередяться на відновленні армії та її постачання. Про це пише The Wall Street Journal.

"Захід знову дізнається, що війна потребує промисловості. За смертоносними лініями фронту, де українські та російські солдати ведуть бій, точиться малопомітна битва на життя чи на смерть, щоб забезпечити війська зброєю та боєприпасами", - зазначає ЗМІ.

Журналісти стверджують, що сторона, яка програє цю боротьбу, програє війну. І це урок, який Вашингтон засвоює.

"Конфлікт України з Росією виявив величезні недоліки в потенціалі та організації західної оборонної промисловості", - припускає видання.

Водночас США вважають, що двері НАТО для України відчинені, й рішення про це буде прийняте за згоди всіх країн-членів після того, як Україна проведе реформи й відповідатиме всім вимогам Альянсу.

"Ми дуже чітко заявили, що віддані політиці відкритих дверей НАТО", - зауважили в Білому домі.

Крім того, будь-яке рішення щодо членства в Північноатлантичному альянсі ухвалюють між 31 союзником, а також країною-претенденткою на членство.

Столтенберг закликає країни НАТО збільшити витрати на оборону

У червні Альянс закликав країни-члени витрачати щонайменше 2% ВВП на оборону. Союзники НАТО повинні підписати більше контрактів з оборонними компаніями, щоб збільшити виробництво, адже їх запаси боєприпасів виснажуються. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, пише Bloomberg.

"Що нам дійсно потрібно, то це підписання контрактів, тому що тоді промисловість буде готова інвестувати та нарощувати виробництво", – сказав він.

Новини за темою: У Польщі виступили за якнайшвидше членство України в НАТО

Блок також погодив нові керівні принципи щодо боєприпасів, зокрема 155-мм артилерійських снарядів, щоб гарантувати, що країни матимуть великі запаси як для продовження підтримки України, так і для потреб оборони.

"Поки що союзники вичерпали запаси, щоб мати змогу підтримати Україну, – це нестабільний шлях, тому нам потрібно нарощувати виробництво, щоб виконати ці нові та амбітніші цілі", – додав Столтенберг.

Також генсек НАТО висловив свої сподівання, що союзники домовляться про план дій оборонної промисловості, в якому буде описано, як збільшити виробництво та спільні закупівлі, а також як забезпечити оперативну сумісність і стандартизацію.

Новини за темою: Парламентська асамблея НАТО визнала злочини Росії проти України геноцидом, а режим у РФ – рашизмом

Північноатлантичний альянс збирається погодити новий план щодо витрат на оборону, який стане головною темою обговорення міністрів оборони під час їхньої зустрічі в Вільнюсі. Згідно з нинішнім зобов’язанням, підписаним у 2014 році, союзники по блоку погодилися витрачати 2% ВВП до 2024 року, але тільки 8 із 31 члена наразі досягають цієї мети.

НАТО розглядає модель безпеки для України 

Також на саміті блоку в липні у Вільнюсі планується підписання угоди щодо моделі безпеки для України, схожої на ізраїльську.

Польський президент Анджей Дуда заявив, що угода про безпеку для України в ізраїльському стилі буде віддавати пріоритет поставкам зброї і передовим технологіям. 

За словами західних офіційних осіб, знайомих з ходом переговорів, ця угода про безпеку буде пов'язана з процесом просування до майбутнього членства України в НАТО, але не призведе до фактичного повороту Організації Північноатлантичного договору в бік будь-якого конфлікту з Росією.

Ріст попиту на зброю у світі

Після початку російського вторгнення в Україну попит на зброю у світі багатократно виріс. Через це виробники зброї стикнулися з проблемою нестачі кваліфікованих кадрів.

Головна проблема полягає навіть не у залученні нових працівників, а у тому, що нові співробітники повинні відповідати суворим правилам безпеки, адже часто йдеться ледь не про питання державної таємниці, тому такий відбір проходять далеко не всі. 

Попит на нову зброю зріс після того, як США та їхні союзники починають замінювати зброю, яку вони відправили до Києва. Наразі оборонні компанії в Сполучених Штатах і Європі працюють з рекордними замовленнями.

Читайте також:
Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії Україна, майже напевно, знищила російський Ту-22М3 за допомогою комплексу С-200, - Міноборони Британії
Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім Постачання військової допомоги Україні розпочнеться відразу після рішення Конгресу, - Білий дім
Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України Попри рішення уряду: Словаки самостійно зібрали кошти на боєприпаси для України
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW